Bisschop Liesen te gast in het Geloofsgesprek van KRO-NCRV

8 december 2022

Op zondag 11 december om 9:45 uur zendt KRO-NCRV het Geloofsgesprek uit met bisschop Liesen. In gesprek met Leo Fijen gaat de bisschop in op Advent en hoe hij deze tijd waarin hij ernstig ziek is beleeft. Het Geloofsgesprek is na de uitzending terug te kijken via NPO-gemist.

Het Geloofsgesprek begint met het aansteken van een kaars van de adventskrans op de derde zondag van Advent. “Op weg zijn naar Kerstmis is dit jaar voor mij heel bijzonder,” vertelt bisschop Liesen. In de zomer is bij hem kanker geconstateerd en daarvoor is hij sindsdien in behandeling. Het maakt dat hij anders kijkt naar de tijd die hem gegeven is, maar niet zonder hoop. “Advent is niet zomaar ‘iets’ van de kalender. Het is Iemand die komt.” In het besef van eigen sterfelijkheid is slechts “één ding belangrijk”, benadrukt bisschop Liesen. “Dat is dat je de band met Christus bewaart.”

Het moment dat de ziekte ontdekt werd en de behandeling onmiddellijk startte, bracht hem terug naar het moment van zijn priesterwijding. “Ik heb toen heel bewust de regie uit handen gegeven. In de wijdingsliturgie zeg je ook letterlijk: “God, hier ben ik”. En daarna zegt de bisschop waar je naartoe gaat. Je geeft de regie uit handen. Je geeft je leven voor Christus en zijn Kerk. Dat deed ik bewust. Nu merk ik dat weer. En ik wil het niet laten gebeuren, ik wil het ook dóén. En als dit de weg is waar God mij toe uitnodigt, dan wil ik die van harte gaan.”

Het Geloofsgesprek duurt 15 minuten en wordt uitgezonden om 9:45 uur, vlak voor de live uitzending van de eucharistieviering om 10:00 uur vanuit de OLV van Lourdeskerk te Bergen op Zoom. Meer informatie over de viering is te lezen via dit nieuwsbericht op de parochiewebsite.

 

Foto: Bisdom Breda

Andere berichten