Terugkijktip: Vicaris Paul Verbeek in het Geloofsgesprek van KRO-NCRV

8 juni 2023

Op zondag 4 juni was vicaris Paul Verbeek te gast in het Geloofsgesprek van KRO-NCRV. In een openhartig gesprek met programmamaker Leo Fijen vertelt hij over de Maria Ommegang en wat deze traditie voor het geloof in Bergen op Zoom en verre omstreken betekent.

“Als de maand juni op de kalender staat, wordt alles in Bergen op Zoom anders,” Zo introduceert Leo Fijen het gesprek. “Want dan kijkt alles en iedereen vooruit naar de Maria Ommegang later in juni. Het is een fascinerend schouwspel waarbij de catechese op straat gebeurt en Maria door pastoor Paul Verbeek zelf door de straten van Bergen op Zoom wordt gedragen.”

“Maar meer nog dan het dragen van het beeld,” zo benadrukt Verbeek zelf, “voel ik mij gedragen door de bescherming van Maria. Zij beschermt ons onder haar mantel en draagt al onze intenties mee.”

Maria Ommegang
Op zondag 25 juni vanaf 15:00 uur vindt de jaarlijkse Maria Ommegang in Bergen op Zoom opnieuw plaats. Dit jaar voor 79e keer. Ieder jaar worden er allerlei Bijbelse verhalen en gebeurtenissen uit het Oude en het Nieuwe Testament in de ommegang uitgebeeld. De Maria Ommegang is een dankstoet ter ere van Maria en wordt jaarlijks uitgevoerd omdat Bergen op Zoom tijdens de Tweede Wereldoorlog groot oorlogsleed bespaard is gebleven.

Het Geloofsgesprek duurt 15 minuten en wordt elke zondagmorgen uitgezonden om 9:45 uur, vlak voor de live uitzending van de eucharistieviering om 10:00 uur.

Andere berichten