Verdieping: bisschop Lode van Hecke over Bernardus’ kijk op de mens

16 juni 2023

Met het thema ‘Geloven is beminnen’ hield bisschop Lode van Hecke op dinsdagavond 13 juni in Terneuzen een inleiding over de heilige Bernardus. Tijdens deze derde verdiepingsavond van het bisdom Breda stond Bernardus’ kijk op de mens centraal.

Van Hecke is bisschop van Gent en voormalig abt van de Abdij van Orval (België). Vanuit de cisterciënzerspiritualiteit gaat hij in op het christelijk leven zoals Bernardus dat voorstelt, namelijk leren leven in ‘de wijde ruimten van de liefde’. En waar liefde is, is vrijheid. “Liefde in vrijheid”, zo karakteriseert Bernardus ons mens-zijn. Maar wat is liefde? En wat is vrijheid? Bernardus’ kijk hierop is verrassend actueel.

De eerste twee verdiepingsavonden werden verzorgd door pater Guerric Aerden en abt Guido Van Belle. Op de verdiepingspagina die in het kader van de bisdombedevaart ‘in de voetsporen van Sint Bernardus’ is opgezet, zijn de drie lezingen terug te kijken. De lezingen zijn óók interessant voor wie niet mee kan gaan met de bisdombedevaart.

 

Andere berichten