In voorbereiding op de bedevaart: je hart openstellen voor het Mysterie

22 oktober 2023

Pastoraal werkster Pauline Vermeulen – Dekker gaat mee met de bisdombedevaart ‘in de voetsporen van Sint Bernardus’. Een bedevaart start niet op de dag van vertrek, maar begint al bij de voorbereidingen.

 

“Wij zoeken dat, wat geen oog heeft gezien en geen oor gehoord heeft en wat in geen mensenhart is opgekomen. (1 Kor. 2,9) Dit doet ons goed, dat smaakt, het is heerlijk dit te zoeken, wat het ook moge zijn.”
~Bernardus van Clairvaux

 

Waar het hart vol van is loopt de mond over. Soms val ik stil. Stel dat iemand aan mij vraagt: ‘Wat ervaar je tijdens de heilige Mis en in het bijzonder tijdens het ontvangen van de heilige Communie?’

Het is geen onwil of onvermogen. Het Mysterie van ons geloof is zoveel omvattend dat woorden te kort schieten. Ik ervaar het als iets dat heel persoonlijk en intiem is. Jezus is aanwezig en ik mag Hem verwelkomen in mijn hart.

Bernardus loopt niet te koop met zijn persoonlijke spirituele ervaringen. De beleving ervan is altijd ingebed in de geloofscontext. Ik voeg daar aan toe: en in het bijzonder in de gelovige familie die bij elkaar gekomen is om de Heer in hun midden te ontvangen.

Dichtbij kun je het spoor vinden waarnaar je al die tijd op zoek was. Hopelijk ook tijdens onze bedevaart. Ik wens het je van harte toe!

H. Bernardus bid voor ons: dat wij ons hart openstellen voor het Mysterie, de liefde van God, die ons vindt voordat wij Hem zoeken.
😇

Pauline Vermeulen

Andere berichten