Op zondag 14 december zond Omroep RKK het Geloofsgesprek uit, waarvoor opnames werden gemaakt tijdens de bisdombedevaart naar Polen. Zeven bussen, 350 mensen, reisden een week lang door Duitsland en Polen. In het Geloofsgesprek spreken verschillende pelgrims over de diepe betekenis die de bedevaart heeft gehad.
“Je gaat met vreemde mensen op pad en je komt terug als één grote familie,” vertelt Toos de Ceuster. Een paar jaar geleden verloor ze haar man en juist daarom gaat ze graag op bedevaart. “Ik ben na zijn overlijden gesterkt door mijn geloof,” vertelt ze.
Roy Soeters (25) uit Oosterhout: “Je ontmoet mensen met wie je in gesprek gaat op een hele diepe manier. Het zijn gesprekken die er echt toe doen.” Hij kwam een aantal jaren geleden tot geloof en zegt daarover: “Het moment dat ik begon te bidden, was heel bijzonder. Het duurde maar een paar seconden, maar die paar seconden gaan een heel leven mee.”
‘Bidden, dicht bij mijn papa‘
Na de bijzondere kruisweg in de buurt van Krakau en Wadowice, de geboorteplaats van Johannes Paulus II, komt het bezoek van de pelgrims aan Auschwitz in beeld. Daar vertelt de van oorsprong Poolse Irena van Veggel op een indringende manier over haar vader. Ze heeft hem nooit leren kennen, omdat hij als jonge man werd vermoord in Auschwitz toen haar moeder in verwachting was van haar.
Nooit durfde ze naar Auschwitz te gaan, maar nu, na 73 jaar doet ze het toch. Zij vertelt: “Ik wil sporen ontdekken van mijn papa. Want in 1940, op 29 juni, werd hij opgepakt door de Duitsers. Voor mij is het een erg moeilijke, zware weg, maar toch wil ik het vanwege de bedevaart. Mijn weg nu naar Auschwitz hoort bij de bedevaart. Ik dacht dat ik nooit in Auschwitz zou komen. Door angst en door verdriet. Maar dankzij de bisschop van Breda, dankzij onze priester uit de parochie Bergen op Zoom, en dankzij God, ben ik aanwezig en zal ik nog bidden, dichtbij mijn papa.”
- Het Geloofsgesprek is terug te zien via de website van Omroep RKK
Auschwitz. (Foto: R. Mangold)