Missionaire Kerk: Op een nieuwe manier aan het werk

Parochies in het bisdom Breda worden gevraagd om samen met het bisdom meer missionair te worden. “We moeten ons realiseren dat we in een andere tijd terecht zijn gekomen.” Dat vertelt vicaris-generaal Norbert Schnell in een video die door Katholiekleven.nl is uitgebracht. Samen met pastoraal werkster Fredi Hagedoorn werd Schnell geïnterviewd tijdens de jaarlijkse studiedag voor pastorale beroepskrachten op 21 juni in Sint Willebrord.

Tijdens deze ontmoeting gingen 75 pastorale beroepskrachten, teamassistenten en projectmedewerkers met elkaar in gesprek. In het interview vertelt Norbert Schnell wat hij de afgelopen 25 jaar als priester heeft zien veranderen en hoe hij de toekomst ziet.

Aansluiten bij de vragen die de mensen hebben
Fredi Hagedoorn is pastoraal werkster in Bergen op Zoom. Zij vertelt aan Katholiekleven hoe de parochie onder meer met Alpha aansluit bij vragen die mensen hebben. “Bij de tieners en jongeren hebben we steeds onderwerpen die over de Kerk gaan, maar ook uit hun eigen leven komen”, zegt ze. “Dus het gaat over pesten, over vriendschap, over social media. En altijd vanuit de vraag: Hoe kun je daar vanuit een gelovige houding mee omgaan? Hoe kan Jezus altijd voor jou een vriend zijn, een antwoord, een leidraad, juist ook in die wereldse situaties?”

Tijdens de studiedag werd een beleidsuitgave van het missionaire pastoraat uitgereikt. Hierin zijn op grote lijnen de culturele veranderingen uitgewerkt en wordt, voortbordurend op de visietekst van bisschop Liesen, de missionaire opdracht van de Kerk verder ingekleurd.