Zuster Margriet van der Vliet te gast in het Geloofsgesprek van KRO-NCRV

24 juni 2021

Zuster Margriet van der Vliet, overste van de zusters Franciscanessen van Mariadal, is voor het programma Het Geloofsgesprek van KRO-NCRV geïnterviewd door programmamaker Leo Fijen. Het interview wordt op zondag 25 juli uitgezonden, vlak voor de eucharistieviering die live wordt uitgezonden vanuit de H. Antoniuskathedraal in Breda.

In het Geloofsgesprek vertelt zuster Margriet over het religieuze leven in deze tijd en welke uitdagingen de coronatijd bracht. Op zijn Facebookpagina reflecteert Leo Fijen over het gesprek. “Op de vroege ochtend van een regenachtige woensdag stond de deur al open bij de Franciscanessen van Mariadal in Roosendaal. De gastvrijheid was groot, met koffie en ontbijtkoek. Maar meer dan dat werd ik geraakt door de gastvrijheid van het hart.”

“In geven begint het ontvangen”
Leo Fijen: “Zuster Margriet is overste bij een congregatie die in onderwijs en opvoeding haar grote opdracht heeft volbracht maar die met de krimp van de vergrijzing een nieuwe uitdaging heeft: hoe geef je betekenis aan je leven als je niets meer kunt presteren? Dan gaat het om de vraag: wie ben ik? Ze vertelde het verhaal van zusters die ook met al hun beperkingen het leven in een religieuze gemeenschap delen. Zuster Margriet wil er voor hen zijn, want in geven begint het ontvangen.”

“Ze heeft dit nog niet verteld of er meldt zich een zuster die niet meer weet waar haar zus is. Zuster Margriet antwoordt dat haar zus niet meer in Roosendaal woont maar in de hemel bij God is. De medezuster is gerustgesteld en keert om. Als ergens duidelijkheid wordt wat ouder worden in een religieuze gemeenschap betekent, dan is het hier. Een oude zuster achter haar rollator toonde haar gebrokenheid, zuster Margriet nam de tijd en kon dichtbij komen. Ook in de herfst van een leven ontmoeten twee harten elkaar. En juist dan is God nabij.”

 

 

 

Programmamaker Leo Fijen en zuster Margriet van der Vliet – Foto: KRO-NCRV

Andere berichten