In beeld: bezinningsbijeenkomsten rondom Lijkwade van Turijn

15 maart 2024

Op donderdag 21 maart van 15:00 tot 17:00 uur vindt in het bisdom Breda de derde bezinningsbijeenkomst plaats rondom de Lijkwake van Turijn. Na twee indrukwekkende samenkomsten in Goes en Roosendaal, kunnen belangstellenden zich nu verzamelen in de Bredase H. Michaelkerk. Op de themapagina zijn inmiddels foto’s en verwijzingen naar verdere verdieping geplaatst.

Samen met Eliza Oudshoorn duiken we in de geschiedenis van dit wonderlijke doek, waarvan het aannemelijk is dat het om de lijkwade van Jezus Christus gaat. Maar los van de vraag over de echtheid, gaan we met elkaar op zoek naar de betekenis ervan voor het geloof. In haar presentatie gaat Eliza dieper in op de link tussen de lijkwade en de 14 staties van het lijdensverhaal.

De lijkwade vertelt het indringende verhaal van marteling en pijn. De sporen van bloed, wonden en lijden die zorgvuldig zijn vastgelegd, getuigen van de intense fysieke en emotionele kwelling die de afgebeelde man heeft moeten doorstaan. Elk detail, van de doornenkroon tot de doorboorde handen en voeten, duidt op een onvoorstelbaar zwaar lijden en uitnodigt uit tot reflectie over de betekenis ervan voor het geloof.

De lezing over dit meest onderzochte archeologische voorwerp ter wereld is een goede voorbereiding op de Goede Week, waarin we het lijden en sterven van Jezus herdenken.

Foto: Wilmar Wullems

Andere berichten