Lijkwade van Turijn Bezinningsbijeenkomsten rondom de Lijkwade van Turijn

Op twee dagen in de veertigdagentijd houdt het bisdom Breda een bezinningsbijeenkomst rondom de Lijkwade van Turijn. Samen met Eliza Oudshoorn duiken we in de geschiedenis van dit wonderlijke doek, waarvan het aannemelijk is dat het om de lijkwade van Jezus Christus gaat. Maar los van de vraag over de echtheid, gaan we met elkaar op zoek naar de betekenis ervan voor het geloof. In haar presentatie gaat Eliza dieper in op de link tussen de lijkwade en de 14 staties van het lijdensverhaal.

De lezing over dit meest onderzochte archeologische voorwerp ter wereld is een goede voorbereiding op de Goede Week, waarin we het lijden en sterven van Jezus herdenken.

Woensdag 13 maart in Goes

19.00 – 21.00 uur
Maria Magdalenazaal, Singelstraat 9, 4461 HZ, Goes

Donderdag 21 maart in Breda

15.00 – 17.00 uur
H. Michaelkerk, Hooghout 67, 4817 EA, Breda

Foto’s in Goes door Wilmar Wullems

De lijkwade vertelt het indringende verhaal van marteling en pijn. De sporen van bloed, wonden en lijden die zorgvuldig zijn vastgelegd, getuigen van de intense fysieke en emotionele kwelling die de afgebeelde man heeft moeten doorstaan. Elk detail, van de doornenkroon tot de doorboorde handen en voeten, duidt op een onvoorstelbaar zwaar lijden en uitnodigt uit tot reflectie over de betekenis ervan voor het geloof.

Uitleg over de lijkwade van Turijn door pastoor Smith. In 2017 was de internationale lijkwade tentoonstelling in Leiden. Aan het einde van de tentoonstelling is er een film gemaakt met uitleg over de lijkwade en wat het kan betekenen in ons geloof, daarnaast is het een instrument om ons in de vastentijd meer te verdiepen in het lijden van Christus.