Videoreeks: bisschoppen vertellen over de kerststal

22 november 2023

In een reeks korte video’s en als ‘digitale kerstkalender’ zullen de Nederlandse bisschoppen voor Kerstmis vertellen over de kerststal en de figuren daarin. Het is precies 800 jaar geleden (1223 – 2023) dat de heilige Franciscus van Assisi in Greccio de eerste kerststal liet maken om de geboorte van Jezus te herdenken. De videoreeks wordt geproduceerd door katholiekleven.nl en is dagelijks geprogrammeerd vanaf 17 december tot en met Kerstavond 24 december. Bisschop Liesen sluit de reeks af.

Pauselijke brief

In zijn apostolische brief Admirabile signum schrijft paus Franciscus over de betekenis van de kerststal. “Vanaf onze kindertijd en in elke fase van ons leven leert de kerststal ons Jezus te aanschouwen, Gods liefde voor ons te ervaren, te voelen en te geloven dat God bij ons is en dat wij bij Hem zijn” (Het wonderschone teken van de kerststal, 2019). De kerststal maakt onderdeel uit van het proces van het doorgeven van het geloof, zegt de paus.

Vreugde van het kerstfeest delen

De kerstvideo’s van de bisschoppen brengen de figuren van de kerststal één voor één tot leven op weg naar Kerstmis. De video’s kunnen makkelijk gedeeld worden met andere mensen die misschien minder vertrouwd zijn met de betekenis van de kerststal, om op die manier de vreugde van het kerstfeest te delen.

De video’s van de bisschoppen worden vanaf 17 december via katholiekleven.nl op YouTube geplaatst en komen beschikbaar op Vier.nu en de bisdomwebsites. Elke dag komt een nieuwe video online. Per video zal er voor parochies een QR-code met link zijn, zodat de video’s als ‘digitale kerstkalender’ kunnen worden verspreid.

Zo is er elke dag een nieuwe video om te kijken in de week voor Kerstmis. En ook na Kerstmis blijft de ‘kerstkalender’ nog actueel gedurende de hele kerstperiode.

Programmering kerstvideo’s:

  • De kerststal – Mgr. Van den Hende (17 december) bisdom Rotterdam
  • De os en ezel – Mgr. Van den Hout (18 december) bisdom Groningen-Leeuwarden
  • De herders – Mgr. De Korte (19 december) bisdom ‘s-Hertogenbosch
  • De wijzen/koningen – Mgr. De Jong (20 december) legerordinariaat
  • De engel – Mgr. Maassen (21 december) bisdom Roermond (diocesaan administrator)
  • Heilige Jozef – Kardinaal Eijk (22 december) aartsbisdom Utrecht
  • Heilige Maria – Mgr. Hendriks (23 december) bisdom Haarlem-Amsterdam
  • Het Kind – Mgr Liesen (24 december) bisdom Breda

Voor parochies zijn enkele foto’s beschikbaar van de kerststal.

Kerststal St. Anna kerk ‘s-Hertogenbosch – foto: katholiekleven.nl

Andere berichten