Podcast: Vijf stappen voor een missionaire parochie

11 maart 2022

Wat is een missionaire parochie? Waar gaat het om in de missionaire parochie? Aan de hand van vijf inhoudelijke punten kunnen parochies concrete stappen zetten en meer missionair worden. In deze eerste aflevering van Katholiekleven.nl over ‘de missionaire parochie podcast’ is Ben Hartmann te gast. Hij is in het bisdom Breda betrokken bij de conferentie over de missionaire parochie die op 24 en 25 maart 2022 plaatsvindt.

Ben vertelt over een vergelijkbare conferentie waar hij zelf aan deelnam in Dublin en wat hij daarvan meenam: geloof in de toekomst. “Je merkt dat elders in de wereld dezelfde vragen leven rond de toekomst van de Kerk. We hebben in Nederland een tijd gehad van de massakerk, waar iedereen mee deed. Die omstandigheden zijn er niet meer. Maar ik weet nu dat het mogelijk is om op een nieuwe manier de gemeenschap op te bouwen.”

Hij vervolgt: “Ik heb een tijdlang gedacht: we zitten in hele ongunstige tijden, er is een toenemende secularisatie, veel mensen zien de relevantie van het geloof niet. Maar nu denk ik: nee, het is mogelijk om van binnen uit te vernieuwen en missionair naar buiten te treden. Er is openheid voor en er kan iets veranderen in onszelf.”

Wie werk wil maken van die vernieuwing, kan vijf stappen zetten die in deze eerste aflevering van de podcast worden toegelicht:

  1. Ontdek Jezus
  2. Neem deel aan een kleine geloofsgroep
  3. Deel je geloof en nodig anderen uit
  4. Dien met je talenten in kerk en samenleving
  5. Bid en ontvang de sacramenten

‘De missionaire parochie podcast’ is een zesdelige podcastserie. De gasten in deze podcast – mannen en vrouwen, priesters, religieuzen en lekengelovigen – vertellen over hun leerproces, waarin lang niet alles meteen goed gaat. Daarom gaat deze podcast ook over geloven in de missionaire parochie.

Deze podcast is een initiatief van het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) en katholiekleven.nl in samenspraak met de Missionaire parochie.

 

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden via een podcast-app. Podcasts zoals die van Katholiekleven.nl zijn gemakkelijk te vinden via de zoekfunctie van de app. Als luisteraar kun je je abonneren, zodat je een melding krijgt wanneer er een nieuwe aflevering beschikbaar is. Podcasts van Katholiekleven.nl zijn ook rechtstreeks af te spelen via de website.

Andere berichten