YouTube-film over de Kruisweg

22 maart 2015

Volgende week begint met Palmzondag 29 maart de Goede Week voor Pasen. Op het YouTube-kanaal van het bisdom van Breda is in dit kader een film gepubliceerd over de Kruisweg. Het is de vijfde film in de reeks korte films over gebed. De eerste vier films zijn inmiddels meer dan 4.000 keer bekeken.

In de Goede Week en met Pasen worden de gebeurtenissen herdacht van het het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus.

In Jeruzalem, de stad waar Jezus zijn lijden moest ondergaan, ontstond al vroeg het gebruik om de weg te lopen die Jezus ook daadwerkelijk gegaan is. Op de verschillende plaatsen op deze weg worden de momenten van het lijden van Jezus overwogen, zoals zijn veroordeling door Pilatus, het verdelen van zijn kleren, de kruisiging zelf en ook de kruisdood en de kruisafname met graflegging. Deze weg kan in Jeruzalem nog steeds gelopen worden en heet de ‘Via dolorosa’, oftewel de ‘Weg van het lijden’.

In de loop van de tijd ontstond het gebruik om de verschillende momenten van het lijden van Jezus ook in de eigen kerk of eigen omgeving af te beelden.

De film op YouTube laat zien hoe het bidden van de Kruisweg gaat. En vicaris Paul Verbeek gaat in op de vraag waarom mensen de Kruisweg lopen: “Mensen lopen de Kruisweg om oog in oog te staan met het lijden dat de Heer heeft ondergaan om ons mensen te redden. Tegelijkertijd ervaren mensen in het lopen van die Kruisweg dat de Heer ook een stuk van hun lijden met zich meedraagt. Je wil de Heer navolgen in zijn lijden en tegelijkertijd ervaart de lijdende mens die de Kruisweg bemediteert dat hij of zij niet alleen is, maar dat de Heer aan zijn of haar zijde meeloopt om een stuk lijden en last te verlichten. Dat is het hele bijzondere en het intieme van de Kruisweg.”

Bij de film is ook eenkorte uitleg gemaakt en een opzet voor geloofsgesprek.

 

Andere berichten