Wjd reunie: Ga op weg, wees niet bang en dien!

30 oktober 2013

Op zondag 27 oktober kwamen de jongeren die deelnamen aan de WJD-reis Binding bij elkaar in Centrum Vronesteyn voor de WJD-reünie. Op een enkeling na was iedereen gekomen. Jongeren uit het bisdom Breda en het bisdom Rotterdam verzorgden het programma, dat werd gecoördineerd door het WJD-kernteam.

Jongeren uit Zoetermeer hadden met foto’s een Memoryspel gemaakt om herinneringen mee op te halen. Jongeren van de RKJ Delft gaven vervolgens de aanzet tot een geloofsgesprek over de preek van de paus met zijn kernwoorden: Ga op weg, wees niet bang en dien. Bredase deelnemers maakten een WJD-quiz: een audio- en videospel met geluidsfragmenen en kleine fotoselecties met de vraag: wie, wat, waar, wanneer?

‘Ga, en maak alle volkeren tot mijn leerlingen’
Mgr. van den Hende was aanwezig en gaf een korte inhoudelijke terugblik op de Wereldjongerendagen. Het thema van de Wereldjongerendagen 2013 in Rio de Janeiro, Brazilië was: ‘Ga, en maak alle volkeren tot mijn leerlingen’ (Matteüs 28,19). “Dat is een opdracht die Jezus aan de leerlingen geeft, nadat Hij is gestorven en verrezen. Hij zendt dan zijn leerlingen uit om te verkondigen, om mensen leerling te maken en te dopen.”

“Ga, en maak alle volkeren tot mijn leerlingen. Dat blijft een opdracht. Zowel naar binnen toe, door zelf leerling te blijven, als naar buiten toe naar mensen die het geloof nog niet kennen, of niet meer kennen.” De bisschop gaf aan dat je dan onbegrip of afwijzing kunt ontmoeten, maar ook plotselinge belangstelling voor het geloof. “Die momenten gaan samen met de afwijzingen die je meemaakt.”

Sleutelhanger paus Franciscus
“De paus zei op het strand: ga op weg, wees niet bang en dien. Dat willen we graag doorgeven aan mensen van goede wil. Als wij er voor gaan dan zal het zeker niet zonder uitwerking zijn. Daarom hebben we een sleutelhanger laten maken met de paus, zijn kernwoorden en Bijbelteksten daarbij.” Die Bijbelteksten zijn Mt. 28, 19-20; Jes. 41, 10; Joh. 13, 14-15; Mt. 25, 40; Jak. 2, 14-18.

De bisschop deelde de sleutelhanger uit. Daarnaast ontvingen de jongeren tijdens de reünie het YouCat gebedenboek en de WJD-glossy van het jongerentijdschrift Omega. De reünie werd afgesloten met een gebedsviering en een gezamenlijke maaltijd in Centrum Vronesteyn.

De sleutelhanger van paus Franciscus is verkrijgbaar bij het bisdom Rotterdam en het bisdom van Breda.

Sleutelhanger: "Ga op weg, wees niet bang, en dien!" (Foto: R. Mangold)

 

Andere berichten