Winteravonden 2009: geloven doen

27 januari 2009

Het jongerenplatform van het bisdom Breda organiseerde voor het vierde jaar een serie Winteravonden voor jongeren uit het hele bisdom. De formule is steeds hetzelfde: een groep jongeren ontmoet een bijzonder iemand die op zijn of haar manier vorm geeft aan het geloof. In een sfeervol door kaarsen verlichte kapel in Roosendaal, zittend op de grond, begint elke avond met een intieme gebedsviering, waarna het gesprek begint.

Anders dan anders
Het thema van dit jaar was ‘Anders dan anders’. Op elk van de drie avonden ontmoetten de jongeren gasten die vanuit hun geloof op een verrassende manier in het leven staan. De eerste avond waren dat Fenny van der Laan en Lize Kraaijenbrink van inloophuis de Verwondering in Nijmegen. Zij bezoeken wekelijks prostituees die langs de straat werken om hen op een eenvoudige manier nabij te zijn: een kopje warme chocomel, een gesprekje, wat praktische hulp of een gezamenlijk eenvoudig gebed. Zij doen dat vanuit de gedachte dat de boodschap van het evangelie juist voor mensen aan de rand van samenleving van grote waarde kan zijn.

Voor mensen die voorbijgaan
De tweede avond bracht Lars Gerven naar Roosendaal. Als zanger van een popgroep, probeert hij in zijn liederen en muziek te laten horen waar zijn hart van overloopt. Steeds zoekt hij naar woorden om in voor jonge mensen begrijpelijke taal te vertellen waar het om gaat in het geloof.
De derde avond – aankomende vrijdag – zal pater Gerard Timmermans te gast zijn. Werkend op Schiphol ontmoet hij voortdurend mensen die onderweg zijn. In het korte contact dat hij met hen heeft is vaak ruimte voor verrassende diepgang.

Jongeren uitdagen: En wat doe jij daar nou mee?
Het verrassende effect van de Winteravonden is, dat de bijzondere verhalen jongeren uitdagen om na te denken over hoe hun eigen, soms nog aarzelende, geloof van invloed is op hun leven. Wat betekenen zij zelf eigenlijk voor andere mensen, is de vraag die de Verwondering bij hen oproept. Of: waar haal ik eigenlijk mijn inspiratie vandaan? Een vraag die indringend binnenkomt nadat je in de stille kapel Lars Gerven een lied hebt horen zingen.

Niet alledaags
Marc Bollerman, jongerenwerker van het bisdom: “Juist doordat jongeren op dit soort avonden verhalen horen die niet alledaags zijn, worden ze geprikkeld om naar zichzelf te kijken. Natuurlijk hoeft het allemaal niet meteen groots, maar de vraag naar hoe jij handen en voeten geeft aan wat je gelooft, is wel een vraag die tot nadenken stemt. En dat het werkt, blijkt wel na afloop van zo’n winteravond. Iedereen blijft napraten, je moet ze bijna naar huis sturen.”

Je dagelijks leven
Hij vervolgt: “Misschien is dat wel één van de grote uitdagingen voor jongeren in deze tijd. Het is best mogelijk om te geloven in God, in de boodschap van het evangelie. Maar onze wereld is zo complex dat het helemaal niet vanzelfsprekend is, dat die boodschap ook doorwerkt in je dagelijks leven, in de keuzes die je maakt. Winteravonden helpen om daar eens over na te denken.”

De winteravonden worden elk jaar drukker bezocht. Voor komende vrijdag is nog wel plek voor jonge mensen tussen de 17 en 30 jaar om aan te schuiven. De avond vindt plaats in Roosendaal en begint om 19.30 uur. Meer informatie en aanmelden: jongerenpastoraat@bisdombreda.nl
Voor de uitnodiging kijk op www.jongbreda.nl

Andere berichten