Wereldjongerendagen 2013: voorprogramma in Suriname (2)

19 juli 2013

Op deze pagina worden berichten gepubliceerd vanuit Paramaribo. Zie ook de website van het bisdom Rotterdam voor uitgebreide berichtgeving over de reis.

Vrijdag 19 juli: Doopsel
Op vrijdag 19 juli stond de catechese van mgr. Van den Hende, die met de jongeren het voorprogramma in Suriname meemaakte, in het teken van de doop. ’s Middags hernieuwden de WJD’ers tijdens een eucharistieviering in de kathedraal van Paramaribo hun doopbeloften. ’s Avonds, voor vertrek naar het vliegveld voor een nachtvlucht naar Rio, waren de jongeren publiek bij een toneelvoorstelling over Franciscus van Assisi.

De voorstelling werd verzorgd door misdienaars en acolieten en de koorschool van de kathedrale parochie en enkele anderen. De voorstelling benadrukte de eenvoud die Franciscus predikte. De voorstelling was een leuke voorbereiding op de ontmoeting met paus Franciscus die de jongeren voor de boeg hebben. Aan het eind van de avond werd een boodschap voorgelezen van mgr. Liesen aan de jongeren. Daarna nam mgr. Van den Hende afscheid van de groep samen met mgr. De Bekker, die de jongeren de pelgrimszegen gaf.

Zie de video over de laatste dag Paramaribo.
Zie het WJD-videoblog van mgr. Van den Hende van vrijdag 19 juli.
Zie ook de foto van dag.
En vanuit Paramaribo geven jongeren en begeleiders in een video aan wat ze het mooiste vonden van deze eerste week!

(Foto’s: R. Mangold)


Donderdag 18 juli: Dialoog
Donderdag 18 juli stond in het teken van ontmoeting en dialoog. De catechese in de ochtend ging erover, en ’s avonds keken de WJD’ers samen de film ‘Des hommes et des Dieux’, over monniken die in Algerije vreedzaam samenleven met de islamitische bevolking en die tot het uiterste toe op de proef worden gesteld door toenemend geweld.

In zijn videoblog gaat bisschop Van den Hende in op de ontmoeting die ligt besloten in het samen op bedevaart zijn.
Zie ook de foto van de dag.
En de video met Shirleni (bisdom Rotterdam) en Ivo (bisdom Breda).

(Foto’s: R. Mangold)
 


Woensdag 17 juli: Brownsberg
Op woensdag 17 juli bezochten de jongeren het natuurgebied Brownsberg op drie uur rijden van Batavia. Midden in de vrije natuur vierden ze samen de eucharistie en maakten daarna een wandeling. Zie ook de foto van de dag.

(Foto’s: R. Mangold)


Rebecca en Benjamin over het bezoek aan Batavia maandag 15 juli
Op maandag 15 juli bezochten de WJD’ers Batavia, de leprozenkolonie waar de zieke mensen afgezonderd van de samenleving hun sterven tegemoet gingen. In een video op het YouTube-kanaal van het bisdom vertellen Rebecca en Benjamin over hun bezoek en de betekenis van de zalige Peerke Donders, die leefde temidden van de melaatsen en hen verzorgde. Hij stierf er en werd er begraven. Later werd zijn lichaam overgebracht naar de kathedraal in Paramaribo.
Voor de video, klik hier.

(Foto: R. Mangold)

 

Andere berichten