Wereldjongerendagen 2013: voorprogramma in Suriname (1)

16 juli 2013

Op deze pagina worden berichten gepubliceerd vanuit Paramaribo. Zie ook de website van het bisdom Rotterdam voor uitgebreide berichtgeving over de reis.

Dinsdag 16 juli: Catechese door rector Schnell
De catecheses zijn een van de pijlers van de WJD. Vandaag, op dinsdag 16 juli verzorgde rector Schnell een catechese over boete en verzoening en het sacrament van de biecht. In een video op het YouTube-kanaal van het bisdom van Breda vertelt hij waar de catechese over ging. Het laatste progamma-onderdeel van de dag was een viering van boete en verzoening in de kathedraal van Paramaribo.

Voor de video, klik hier.
Mgr. Van den Hende, die meereist met de Bredase en Rotterdamse jongeren, koos een foto van de catechese tot foto van de dag.
En zie ook BN/De Stem, klik hier.

(Foto’s: R. Mangold)

 


Maandag 15 juli: Bezoek aan Batavia
Op maandag 15 juli bezochten de WJD’ers de melaatsenkolonie Batavia, waar de zalige missonaris Petrus Donders woonde en werkte. Hij verzorgde deze zieke mensen. De melaatsen leefden er afgezonderd van de samenleving. Peerke Donders, zelf afkomstig uit een arm gezin, bracht er in woord en daad de liefde van Christus in de praktijk en spoorde ook de mensen aan onderling de liefde te betrachten.

Zie het videoblog van mgr. Van den Hende die meereist met de groep Bredase en Rotterdamse jongeren. En zie ook de foto van de dag op de website van JongKatholiek.

In hun voorbereiding op de WJD brachten de jongeren een bezoek aan de geborteplaats van Peerke Donders in Tliburg, klik hier.

(Foto’s: R. Mangold)


Zondag 14 juli: Openingsviering in de kathedraal in Paramaribo
Op het YouTube-kanaal van het bisdom Rotterdam is een video geplaats van de openingsviering in de kathedraal in Paramaribo op zondag 14 juli. De video bevat tevens het videoblog van mgr. Van den Hende. In de kathedraal staat het graf van de zalige missionaris Peerke Donders. De foto van de dag op wjd.nl toont zijn graf.

Voor de video, klik hier.
Voor het fotoblog, klik hier.

Openingsviering in de kathedraal van Paramaribo. (Foto: R. Mangold)


Zaterdag 13 juli: Aankomst van de jongeren in Suriname
Op het YouTube-kanaal van het bisdom is een video geplaats van de aankomst van de jongeren in Paramaribo, met een interview met Pedro en Ellen uit het bisdom Breda, en Hanneke uit het bisdom Rotterdam.

Zaterdag 13 juli: Foto van de dag
Mgr. Van den Hende, die de jongeren zoals in 2011 in Madrid vergezelt bij het voorprograma, selecteerde een foto van meereizend fotograaf Ramon Mangold. Deze foto wordt met een korte toelichting van mgr. Van den Hende gepubliceerd op www.wjd.nl. De foto van vandaag: de reiszegen op Schiphol.

Aankomst op het vliegveld in Paramaribo. (Foto: R. Mangold)


Vrijdag 12 juli: " We zijn er klaar voor"
"We zijn er klaar voor,"  zegt Paul Tjon-Kiem-Sang, medewerker van het bisdom Paramaribo. In deze video vertelt hij over de slaaplocatie van de jongeren die op zaterdag 13 juli vanuit de bisdommen Breda en Rotterdam naar Paramaribo vliegen. Klik hier voor de video.

Vrijdag 12 juli: Ontmoeting mgr. De Bekker en mgr. Van den Hende
Op vrijdag 12 juli ontmoette mgr. Van den Hende de bisschop van Paramaribo, mgr. De Bekker. Zij vierden de eucharistie in de kathedraal H.H. Petrus en Paulus. Mgr. Van den Hende reisde de jongeren van de WJD-reis Binding (bisdommen Rotterdam en Breda) vooruit naar Suriname voor het voorprogramma.

In 2005 namen Surinaamse jongeren deel aan het voorprogramma van de WJD in Nederland en reisden ze samen met het bisdom Rotterdam en het bisdom Haarlem naar Keulen. In 2011 namen de Surinaamse jongeren deel aan het voorprogramma in Leiden, voordat ze naar de WJD in Madrid reisden.

Mgr. De Bekker: "Dit keer mag het Surinaamse bisdom gastheer zijn en de Nederlandse jongeren en begeleiders iets laten proeven van de gevarieerde, kleurrijke samenleving van Suriname. Samen zullen we stilstaan bij geloof en verbondenheid met de medemens." De bisschop wenst de jongeren een inspirerende en genadevolle tijd toe.

Ook mgr. Van den Hende wenst de jongeren een goede reis toe: "Zaterdag reizen de jongeren uit Rotterdam en Breda naar Suriname. De ontmoeting in geloof met jongeren in het gastvrije bisdom van Paramaribo en de bedevaart naar het graf van de zalige missionaris Peerke Donders, zijn de opmaat naar de WJD in Rio."

"Ik hoop dat deze WJD-reis in twee etappes zoveel kracht en inspiratie zal geven aan ons geloof en onze band met Christus, dat we daarna voldoende moed en bagage hebben voor de derde etappe: getuigen van ons geloof in ons dagelijks leven," aldus mgr. Van den Hende.

Mgr. De Bekker en mgr. Van den Hende in de kathedraal in Paramaribo.

Vrijdag 12 juli: ‘Geloof mag ook leuk zijn’
Op zaterdag 13 juli vertrekken de ruim 50 deelnemers aan de WJD-reis binding naar Paramaribo in Suriname om daar het voorprogramma van de WJD mee te maken. Dagblad BN/De Stem zal de jongeren enkele malen volgen op de reis. Zie voor een eerste artikel de krant van vrijdag 12 juli: ‘Geloof mag ook leuk zijn’.
 

Andere berichten