Vertrek broeders van Dongen uit het bisdom van Breda

16 september 2009

Op maandag 14 september 2009 celebreerde bisschop Van den Hende de eucharistie bij de broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes te Dongen. Dit deed hij in verband met het vertrek van de broeders uit ons bisdom in de periode van 5 tot 8 oktober 2009.

Momenteel leven in hun broederhuis Glorieux te Dongen 26 broeders. Zij hebben allen de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het Broederhuis Glorieux is te groot en te duur geworden. Daarom verhuizen ze naar Eindhoven.

Stichting
De congregatie van de broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is op 25 november 1830 te Ronse gesticht door de Belgische priester Stefanus Modestus Glorieux onder de naam van ‘broeders van goede werken’. Glorieux was onderpastoor (kapelaan) in een van de armste parochies aldaar.

Glorieux bekommerde zich om het lot van de armsten. Hij ontdekte dat hij het probleem van de armoede niet alleen kon aanpakken. Om dit werk te doen stichtte hij een broeder- en een zustercongregatie (de zusters van barmhartigheid te Ronse). In 1888 verplaatste men de zetel van de broedercongregatie naar Oostakker, het ‘Vlaamse Lourdes’. Sindsdien staat de congregatie onder bescherming van Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

Hun werk
De congregatie vestigde zich in 1892 in Dongen. Aanvankelijk leidden de broeders een sanatorium. Hier verpleegden ze geestelijk gehandicapten. In 1896 startten de broeders een juvenaat. Ze gaven zogenaamde normaallessen. Dit juvenaat was een voorloper van hun latere kweekschool in Dongen. Later, toen de Nederlandse provincie in 1910 een feit werd, breidde het huis in Dongen uit. Toen werd in Dongen het noviciaat voor de Nederlandse broeders gevestigd.

De congregatie was betrokken bij het lager onderwijs in Dongen. De broeders hebben grote verdiensten voor de psychiatrie. De broeders werkten in verschillende psychiatrische instituten als Reinier van Arkel te ’s-Hertogenbosch, de Willibrordus Stichting te Heiloo en Huize Voorburg in Vught.

Derde wereld
De broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes zijn nog steeds in de derde wereld actief. In Jakarta leidden ze Desi Putera (Jongensstad). Kansarme jongeren krijgen daar een grafische opleiding. De meeste gediplomeerden vinden werk. Bisschop Muskens schonk de bijdragen die hij bij gelegenheid van zijn veertigjarig priesterfeest (2002) ontving aan deze instelling.

Andere berichten