Vastenboodschap Nederlandse bisschoppen: Groeien in geloof

5 februari 2013

Dat onze geloofsgemeenschap de uitnodigende omgeving mag zijn waarin mensen kunnen groeien in geloof, dat deze vasten ons allen toe mag leiden naar ‘de poort van het geloof’ en dat wij allen in de hernieuwing van onze doopbeloften die vertrouwelijke omgang mogen vinden met God Vader-Zoon-Heilige Geest die ons verdiept en verbindt. Deze hoop spreken de Nederlandse bisschoppen uit in de recent gepubliceerde boodschap voor de Vasten 2013.

Hoewel Pasen dit jaar vroeg valt, schrijven de bisschoppen, staat de viering van het lijden, sterven en verrijzen van onze Heer Jezus in het midden van het door de paus afgekondigde Jaar van het Geloof. In de liturgie van Pasen wordt het proces van tot geloof komen, dat de leerlingen van Jezus doormaken, op indringende wijze een proces dat ook wij (kunnen) doormaken en wel wanneer wij in de Paaswake onze doopbeloften vernieuwen. De hernieuwing van onze beloften krijgt in onze tijd en in onze samenleving een apart accent. Geloven is niet meer vanzelfsprekend zoals dat in vorige periodes wel was en in andere samenlevingen nog wel is.

In de paaswake worden wij gevraagd of wij geloven in God en we antwoorden tot drie maal toe met ‘ja’. Die vorm van vraag en antwoord maakt duidelijk dat geloven een antwoord is. Een antwoord op God die zich te kennen geeft, die zich aanbiedt, die onze instemming en toestemming vraagt om deel te worden van ons leven, om deel te nemen aan zijn leven.

“De verrezen Heer bezoekt op Paasavond de angstige en opgesloten leerlingen”, schrijven de bisschoppen. “De apostel Thomas is daar niet bij. Als hij de enthousiaste verhalen van de andere leerlingen hoort, reageert hij afwijzend. Hij kan pas geloven als hij de tekenen van het lijden in de verrezen Heer kan zien. Wanneer Jezus een week later weer bij zijn leerlingen komt, is Thomas wel aanwezig en ziet hij die tekenen. Hij belijdt dan zijn geloof: ‘mijn Heer en mijn God’. Die andere leerlingen hebben Thomas niet buiten gesloten omdat hij vragen had en Thomas is niet weggebleven omdat hij twijfels had. Zo kon hij binnen die gemeenschap groeien in geloof. Wij hopen dat ook onze geloofsgemeenschap de uitnodigende omgeving mag zijn waarin mensen kunnen groeien in geloof. Wij hopen dat deze vasten ons allen toe leidt naar ‘de poort van het geloof’ en dat wij allen in de hernieuwing van onze doopbeloften die vertrouwelijke omgang mogen vinden met God Vader-Zoon-Heilige Geest die ons verdiept en verbindt.”

De Vastenboodschap 2013 is beschikbaar in twee versies:

(Bron: www.rkkerk.nl)

 

Andere berichten