Tv-uitzending i.v.m. inbezitname bisschopszetel Rotterdam

1 juli 2011

Op zaterdag 2 juli neemt bisschop Van den Hende in Rotterdam de bisschopszetel in bezit. Hij volgt bisschop Van Luyn op en wordt de vijfde bisschop van Rotterdam. Omroep RKK brengt op zondagochtend 3 juli om 9.35 uur op Nederland 2 beelden van de viering. De uitzending bevat ook een interview met bisschop Van den Hende en met bisschop Van Luyn.

Bekijk de uitzending, klik hier

Het interview met bisschop Van den Hende werd opgenomen bij de Maria Ommegang in Bergen op Zoom een week voor de inbezitname van de zetel in Rotterdam. Leo Fijen sprak met de bisschop en maakte het weblog ‘Meetrekken met mensen’.

“Ik had deze Ommegang nog nooit meegemaakt en begreep na afloop pas waarom bisschop Van den Hende Bergen op Zoom had uitverkoren om zijn diocesane mensen gedag te zeggen,” schrijft Fijen in zijn weblog, “Rijen dik stonden de mensen te wachten op het moment dat de deuren van de Markiezenhof open zouden zwaaien en de enorme stoet door de straten zou trekken. […] Hans van den Hende liep achter de kopgroep van de Ommegang. Herkenbaar als bisschop, met een vriendelijke uitstraling en met ogen die duidelijk maakten dat hij genoot van deze geloofstocht door de stad. Eigenlijk was het een lopende preek, zo zei hij in het interview voor de camera.”

De uitzending doet daarnaast verslag van het afscheid van bisschop van Luyn op 18 juni. In zijn weblog naar aanleiding van het afscheid van bisschop Van Luyn typeert Fijen beide bisschoppen: “Twee Groningers in Rotterdam. Twee bezielde mensen die de dialoog zoeken.”

Weblogs van Leo Fijen bij de uitzending op zondag 3 juli 2011, om 9.35 uur op Nederland 2:

Het geloofsgesprek gaat vooraf aan de eucharistieviering op televisie (10.00 uur, Naderland 2).

Bisschop Van den Hende in gesprek met Leo Fijen voor de opnames voor 3 juli.

 

Andere berichten