Tour met het WJD-Kruis van start

13 oktober 2022

Op vrijdagavond 14 oktober om 19:00 uur gaat de landelijke tour van het Wereldjongerendagenkruis van start. Bij de openingsviering in de Utrechtse H. Catharinakathedraal wordt het kruis naar binnen gedragen door de katholieke studentenvereniging van Nijmegen.

Hoofdcelebrant van de eucharistieviering is kardinaal Eijk. Hij zendt het kruis uit naar de zeven bisdommen van Nederland, waar het in de drie weken daarna door een wekelijks wisselend tourteam van jongeren wordt begeleid in ruim 40 locaties in Nederland, waaronder vijf plekken in het bisdom Breda. Na de viering volgt een processie met het WJD-Kruis, eindigend in het Bonifaciushuis waar gelegenheid is voor ontmoeting, iets te drinken, gebed en de mogelijkheid om een kaarsje op te steken.

Bergen op Zoom, Breda en Middelburg
De tour begint en eindigt in het aartsbisdom Utrecht. Het WJD-Kruis zal bijzondere plaatsen in het land aandoen: van Texel tot Maastricht. Daarbij wordt het op verschillende manier vervoerd. Per boot, voettochten en met een busje zal het zijn weg vinden naar kerken, winkelpleinen, kloosters en er is zelfs een ontmoeting gepland op de Afsluitdijk. Op zaterdag 22 oktober is het in het bisdom Breda: in Bergen op Zoom en op drie plekken in Breda. Op dinsdagavond 25 oktober in Middelburg.

Achtergrond
Vlak voor de eerste editie van de Wereldjongerendagen in 1983 gaf paus Johannes Paulus II een houten kruis aan de jongeren om daarmee gezamenlijk in geloof op te trekken naar de WJD. Sindsdien heeft het kruis een speciale plaats bij elke editie van de WJD en reist het de hele wereld rond: van de Noordpool tot de Amazone, Ground Zero in New York tot in de gevangenis, naar elke uithoek van de wereld.

De tournee is te volgen via WJD.nl, de vernieuwde website van de Nederlandse organisatie voor de Wereldjongerendagen en de social media kanalen van Jongkatholiek.

  • Bekijk het programma dat in Bergen op Zoom, Breda en Middelburg gehouden wordt;
  • Jongeren die in het tourteam met WJD-Kruis mee willen reizen, kunnen zich aanmelden.

Bekijk de plaatsen op de interactieve kaart waar het WJD-Kruis in de Nederlandse bisdommen langskomt. Op 22 oktober in Bergen op Zoom en Breda. Op 25 oktober in Middelburg.

 

Andere berichten