Tienjarig bisschopsjubileum mgr. Liesen

17 september 2020

Bisschop Liesen van Breda vierde op donderdag 17 september 2020 zijn tienjarig bisschopsjubileum. Op 18 september 2010 werd hij in de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch tot bisschop gewijd. Tegelijkertijd stond de bisschop stil bij het bereiken van zijn zestigste verjaardag.

Tijdens een ontmoeting met medewerkers van het bisdomkantoor en de vicariaten, sprak vicaris-generaal Harrie Lommers lovende woorden tot de bisschop. In zijn toespraak maakte hij een historisch uitstapje naar de tijd van het Rijke Roomse Leven in Nederland. Katholieke politici als premier Ruijs de Beerenbrouck en minister Aalberse brachten, op basis van de katholieke sociale leer, rechtvaardige arbeidsverhoudingen tot stand en bouwden de sociale wetgeving uit. Volgens vicaris Lommers “straalden de katholieken saamhorigheid uit, dachten en handelden zij vanuit hun geloof en waren zij fier op hun katholieke overtuiging”. Vicaris Lommers trok dit door naar de missionaire Kerk waarvoor bisschop Liesen zich inspant. De vicaris wenste de bisschop een vruchtbare toekomst toe en keek voorzichtig vooruit na 2035 wanneer bisschop Liesen, als God het geeft, 75 jaar wordt en tegelijkertijd 25 jaar bisschop zal zijn.

Bisschop Liesen keek dankbaar terug op de afgelopen periode. Hij memoreerde dat voor hem 18 september een belangrijker datum is dan zijn verjaardag. “Op die dag werd ik gedoopt en leerling van de Heer. Het doopsel gaat vooraf aan mijn bisschop-zijn.” Hij citeerde in dit verband de heilige Augustinus die schreef: “Met u ben ik christen, voor u ben ik bisschop.” Hij betrok in zijn dank alle gelovigen van het bisdom zonder wie hij zijn bisschopsambt niet zou kunnen uitoefenen.

 

Vicaris Paul Verbeek overhandigt een gerestaureerd Heilig Hartbeeld aan bisschop Liesen.

Andere berichten