Taizéreis 2008: diepe ervaring en goede sfeer

13 mei 2008

Een groep van 25 jongeren afkomstig uit het bisdom Breda reisde in de meivakantie naar de oecumenische broedergemeenschap van Taizé (Bourgondië). In het Franse klooster waren behalve meer dan 500 Nederlanders ook 3000 jongeren uit Zweden, Duitsland en Zwitserland en nog andere landen bij elkaar gekomen voor ontmoeting en gebed.

Sandra van Vessem en Linda van Mook waren als leden van het Jongerenplatform verantwoordelijk voor de reis. Linda vertelt ingetogen: “Het is iedere keer opnieuw een diepe ervaring om naar Taizé te gaan. Met iedereen gebeurt er iets anders. Maar niemand komt er onbewogen vandaan. De broeders hebben de ontmoeting zo ingericht dat je leer om de stilte en het gebed te waarderen.”

En Sandra zegt: “We hadden weer ontzettend veel plezier met elkaar. Bij het eten, of ’s avonds na het avondgebed in Oyak, het ‘café’ van het Jongerenterrein. Samen zingen of kletsen in een heel internationale sfeer. Er hangt daar een bijzonder gevoel in de lucht, waardoor alles mooier wordt.”

Frère Maxime, een broeder van de gemeenschap, vertelt hoe zeer de komst van de Nederlandse jongeren wordt gewaardeerd: “Ze zijn goed voorbereid, heel serieus en hebben toch veel plezier met elkaar. En ze spreken ontzettend goed andere talen. Dat helpt heel erg in onze internationale samenleving hier op de heuvel.”

Na een lange terugreis door file en wegomlegging kwamen de jongeren de zondag voor Pinksteren weer thuis.

Zondag 15 juni is de reünie met een bijzonder Jongerengebed met liederen uit Taizé. Het gebed begint om 19.30 uur in de kerk van de Kapucijnen te Breda.

Andere berichten