Sociale netwerken: ‘portals’ van waarheid en geloof; nieuwe ruimtes voor evangelisatie

2 oktober 2012

De Wereldcommunicatiedag staat komend jaar (12 mei 2013) in het teken van de sociale media. Paus Benedictus XVI koos dit thema speciaal in verband met het Jaar van het Geloof. Het thema van Wereldcommunicatiedag luidt: ‘Sociale netwerken: ‘portals’ van waarheid en geloof; nieuwe ruimtes voor evangelisatie.

Een van de belangrijkste uitdagingen voor evangelisatie, komt voort uit de digitale omgeving schrijft de Pauselijke Raad voor Sociale Communicatie in het perscommuniqué waarin de Raad het thema bekendmaakte.

Antwoord geven op het basale verlangen naar zin en geloof
De communicatietechnologie is onderdeel geworden van de ‘infrastructuur van menselijke ervaringen’. Daarom moeten we ons afvragen hoe deze technologie ons kan helpen mensen Christus in geloof te laten ontmoeten, geeft de Raad voor Sociale Communicatie aan. Een adequate taal spreken is daarvoor nodig, maar vooral is het nodig “te leren hoe we het evangelie in deze digitale wereld kunnen presenteren/ als het antwoord op het basale menselijke verlangen naar zin en geloof, zoals dit al online wordt geuit.”.

Digitale en interactieve context
Dit vraagt om een nieuwe manier van denken. Het gaat er niet om hoe je internet kunt gebruiken voor evangelisatie, maar hoe je kunt evangeliseren in een context waarin de levens van mensen ook uitdrukking krijgen in de ‘digitale arena’.
De Raad voor Sociale Communicatie ziet sociale media daarmee niet als instrument om toe te passen, maar als een nieuwe context waarin mensen contact met elkaar hebben.
De persverklaring geeft aan dat we vooral aandacht moeten hebben voor de opkomst en de geweldige populariteit van sociale netwerken, waarbij communicatie en relaties vooral worden getekend door dialoog en interactie

Wereldcommunicatiedag
De Wereldcommunicatiedag is één van de vruchten van het Tweede Vaticaans Concilie en wordt in 2013 voor de 47e keer gehouden. De concilievaders vroegen nadrukkelijk deze dag in te stellen. In de meeste landen wordt deze vanaf gevierd op de zondag voor Pinksteren. De pauselijke boodschap bij gelegenheid van de Wereldcommunicatiedag verschijnt op 24 januari, de gedachtenis van de H. Franciscus van Sales, de patroon van de journalisten.

Franciscus van Sales (1567-1622) was bisschop van Genève en Annecy. Vanwege zijn grote literaire activiteit riep paus Pius XI hem in 1923 uit tot patroon van de schrijvers en journalisten.

(Bron: Vatican Information Service, 29-9-2012)
 

Andere berichten