Schoolbezoeken wjd-team

10 november 2010

De promotie van de Wereldjongerendagen (wjd) op scholen is volop aan de gang. Het wjd-team bracht in oktober onder meer een bezoek aan Markenhage te Breda en het Dongemond college in Raamsdonksveer. Scholen kunnen contact opnemen met het wjd-team via Martina Meul, bisschoppelijk gedelegeerde voor het onderwijs.

‘Ervaringsdeksundigen’
Maandag 18 oktober was het wjd-team te gast bij de leerlingenraad van Markenhage. Het wjd-team bestond voor deze gelegenheid uit Anton Janssen, actief lid van het jongerenplatform, en Martina Meul bisschoppelijk gedelegeerde voor het onderwijs.

Martina Meul: “Anton, die zelf al tweemaal de wjd heeft meegemaakt, vertelde bevlogen hoe hij de wjd heeft ervaren. Het waren dagen waarin iedereen om elkaar bekommerd was, dagen van echte vriendschap dus. En ja hoor, het zien van de paus doet echt wat met je, zo zei hij. Opeens gebeurt er iets waarop je niet bent voorbereid, wat je zelf niet kunt bedenken. Het samen eucharistie vieren met honderdduizenden jongeren doet je beseffen dat je er niet alleen voor staat, dat je al je vragen kunt delen met elkaar en met God die ons liefheeft. En Anton noemde ook het samen lol maken, het delen van vele fantastische momenten. Een tiental geïnteresseerde jongeren luisterde aandachtig naar deze getuigenis. Of ze meegaan? Dat weten we nog niet, maar ze zullen vast en zeker deze ontmoeting doorvertellen aan hun klasgenoten en dat was onze bedoeling.”

Onder de indruk
Op dinsdag 19 en donderdag 21 oktober was het wjd-team te gast in het Dongemond college in Raamsdonksveer. Deze keer maakte ook Fredi Timmermans deel uit van het team als ervaringsdeskundige.

In totaal werd met ongeveer 150 jongeren gesproken. Voor de leerlingen was het een ‘gastcollege’. “Een ideale kans dus om wat achterstallig huiswerk te maken, of toch nog vlug wat mailtjes via de gsm te verwerken of gewoon om wat te surfen op het net,” vertelt Martina Meul. “Maar toen het filmpje over de vorige wjd in 2008 werd getoond, gebeurde er iets. De hoofden keken onze kant op en het werd stil in de zaal. En toen Anton en Fredi hun ervaringen vertelden waren alle gsm’s en huiswerkboeken verdwenen. Sommigen gingen ook echt actief het gesprek aan met het promotieteam.”

“Na de voorstelling konden de leerlingen flyers meenemen, maar dat vonden ze niet echt nodig. Ze zouden ons wel vinden op het net. Enkelen namen een vriendschapsbandje mee en een jonge meid kwam ons vragen of ook zij mee mag. Zij is islamitisch, maar wil graag met andere jongeren in gesprek gaan over de vragen waarmee ze bezig is.”

Nodig het wjd-team ook uit!
Scholen die het wjd-team wjd willen ontvangen, kunnen contact opnemen met Martina Meul, gedelegeerde voor het onderwijs (E bg.onderwijs@bisdombreda.nl, T 076 5223444).

Parochies die het wjd-team willen uitnodigen kunnen dat doen via Femke Timmermans (E wjd@bisdombreda.nl, T 076 5223444).

Scholen waar het wjd-team reeds komt:

  • Da Vinci college in Roosendaal
  • Norbertuscollege in Roosendaal
  • Markenhage in Breda
  • Dongemondcollege in Raamsdonksveer
  • KSE in Ettenleur
  • Zeldenrustcollege in Terneuzen
  • Marklandcollege in Oudenbosch
  • Mencia de Mendoza in Breda

 

Andere berichten