RKK doet live verslag van opening heilig jaar in Rome

7 december 2015

Op 8 december opent paus Franciscus de Heilige Deur in de Sint Pietersbasiliek. Deze deur wordt alléén in een Heilig Jaar geopend, de laatste keer was in het Jubeljaar 2000. De plechtigheid is live te zien bij de omroep RKK (16.30 uur op NPO 2).

Als startdatum van dit ‘buitengewoon Heilig Jaar’ van de barmhartigheid koos paus Franciscus 8 december, omdat het die dag precies vijftig jaar geleden is dat het Tweede Vaticaans Concilie werd afgesloten.

In een speciale uitzending doet presentator Wilfred Kemp op 8 december verslag vanuit Rome. De eeuwige stad verwacht een miljoen pelgrims die getuige willen zijn van dit bijzondere moment: het openbreken van de dichtgemetselde deur. In de studio in Hilversum zorgt kerkhistoricus Paul van Geest samen met presentator Leo Fijen voor de historische duiding van dit eeuwenoude ritueel.

Op 13 december gaan wereldwijd in elk bisdom ook één of meer Heilige Deuren open. Paus Franciscus heeft overigens al één Heilige Deur geopend: tijdens zijn recente reis door Afrika opende hij op 29 november (eerste adventszondag) de Deur der Barmhartigheid van de kathedraal van het aartsbisdom Bangui (Centraal-Afrikaanse Republiek).

  • RKK Opening Heilig Jaar, 8 december om 16.30 uur bij het RKK op NPO 2
     

Andere berichten