Relieken van Bernadette komen naar Bisdom Breda

7 februari 2020

De relieken van de heilige Bernadette van Soubirous komen naar Nederland. De heilige was de zieneres van Lourdes, het plaatsje in de Franse Pyreneeën dat nu een bedevaartsplaats is. Tussen 11 mei en 15 juni 2020 maken de relieken een rondgang door heel Nederland. In het Bisdom Breda worden de relieken op 12 juni onthaald in Zegge. Vanaf 13 tot en met 15 juni zal er in Bergen op Zoom een programma zijn waarin de relieken zullen worden vereerd.

Lourdes
Bernadette Soubirous werd geboren in 1844 in een huis bij een molen in Lourdes. Naar eigen zeggen verscheen de Heilige Maagd Maria in 1858 maar liefst achttien keer aan haar. Bernadette trad in bij de Zusters van Nevers. In 1933 werd zij heiligverklaard. Op 11 februari, Wereldziekendag, viert de Rooms Katholieke Kerk de gedachtenis van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Op die dag worden in de bedevaartsplaats 200.000 pelgrims verwacht.

Bernadette ligt sinds haar overlijden in 1879 begraven in het klooster Saint-Gildard in Nevers. In het kader van haar zalig- en heiligverklaring zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn in Lourdes bewaard. Bij bijzondere gelegenheden wordt de schrijn of een kleinere reliekhouder in processies meegedragen, zoals in september 2019 het geval was op de feestdag van Maria Geboorte (foto).

(Foto: Huis van de Pelgrim)

Andere berichten