Relieken Heilige Bernadette komen naar Nederland

25 januari 2024

De Heilige Bernadette Soubirous komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar relieken komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land. Tussen 1 en 29 april worden de relieken in alle zeven Nederlandse bisdommen ontvangen. Van zondag 21 tot en met 24 april trekt het door het bisdom Breda.

De rondgang begint op Tweede Paasdag (1 april) in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht en eindigt op zondag 28 april in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. In de weken daartussen wordt de reliek in tal van kerken verspreid door het land ontvangen. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.

Bernadette Soubirous

De Heilige Bernadette Soubirous (1844 – 1879) was het destijds 14-jarige meisje dat in 1858 in de Zuid-Franse stad Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de grootste Mariabedevaartoorden ter wereld, die elk jaar door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Bernadette trad enkele jaren na de verschijningen in bij de Zusters van Liefde in het Saint-Gildardklooster in Nevers. Daar overleed ze in 1879. Sinds 1925 ligt haar lichaam opgebaard in een glazen schrijn in de kloosterkapel.

In het kader van het proces tot zalig- en heiligverklaring van Bernadette zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot, spieren en haren bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn in Lourdes bewaard. Bij bijzondere gelegenheden wordt de schrijn of een kleinere reliekhouder in processies meegedragen. Sinds enkele jaren leent het heiligdom van Lourdes een van de relieken voor kortere tijd uit aan bisdommen over de hele wereld. De relieken zijn de afgelopen jaren al in tal van landen ontvangen.

Reliekenverering

Relieken zijn overblijfselen van heiligen. De verering van relieken speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het geloof van christenen. Het brengt de herinnering aan de betreffende heilige dichterbij en daarmee ook zijn of haar geloof in Christus. Voor gelovigen nodigt het nabij weten van heiligen uit om hun voorbeeld na te volgen en hun voorspraak bij God in te roepen. Met de rondgang van de relieken van Bernadette door Nederland wordt ook de boodschap van Lourdes opnieuw onder de aandacht gebracht als plaats waar mensen kracht en troost kunnen vinden.

Rondgang

In Nederland bezoekt de reliekschrijn alle zeven bisdommen. Elk bisdom heeft een of meer kerken aangewezen waar deze wordt ontvangen. Daar wordt een programma georganiseerd en is het voor belangstellenden mogelijk om de reliek te vereren. Het programma van de rondgang ziet er vooralsnog als volgt uit:

  • Bisdom Roermond: 1 t/m 4 april
  • Bisdom Haarlem-Amsterdam: 5 t/m 8 april
  • Bisdom Rotterdam: 9 t/m 12 april
  • Bisdom Groningen-Leeuwarden: 13 t/m 16 april
  • Aartsbisdom Utrecht: 17 t/m 20 april
  • Bisdom Breda: 20 t/m 25 april
  • Bisdom Den Bosch: 25 t/m 29 april

Bisdom Breda

Gedurende de rondgang in het bisdom Breda, zal de reliekschrijn op zaterdag 20 april worden ontvangen in de H. Willibrordusbasiliek te Hulst. Op deze vierde zondag van Pasen viert de Kerk Roepingenzondag. In de dagen daarna liggen Sint Willebrord, Bergen op Zoom en Breda in de planning. Zie de themapagina voor meer informatie over de exacte locaties, tijden en het programma rondom de rondgang van de reliekschrijn in het bisdom Breda.

Andere berichten