Rector Schnell: “We willen mensen die stevig in het leven staan”

14 mei 2012

“We willen mensen die stevig in het leven staan, die wat te bieden hebben. Het pastoraat stelt heel hoge eisen, het is heel zwaar.” Dit zegt rector Norbert Schnell van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk in een interview met BN/De Stem dat werd gepubliceerd op woensdag 9 mei.

“Bij de selectie kijken we natuurlijk al heel secuur wat voor vlees we in de kuip hebben. We zoeken mensen die zich al maatschappelijk bewezen hebben in een bestendige baan en die gezonde relaties met anderen kunnen onderhouden,” licht de rector het aannamebeleid van de opleiding toe.

De Priester- en Diakenopleiding Bovendonk zet de puntjes heel stevig op de i, zeker na de presentatie van het rapport van commissie Deetman over seksueel misbruik, signaleert de krant.

Het interview gaat onder meer over het gesprek over seksueel misbruik. Rector Schnell: “We spreken met de studenten over het seksueel misbruik, hoe dat kon gebeuren en hoe ze de slachtoffers van toen kunnen opvangen en begeleiden”.

Ook het celibaat komt ter sprake. “Dat is geen kunstje van iemand die zich inhoudt. Nee, het celibaat is een positieve keuze. Je kiest er heel bewust voor om ongehuwd door het leven te gaan. Omwille van de gemeenschap, van het Koninkrijk Gods en van de Heer,” aldus de rector van de opleiding voor late roepingen.

De rector spreekt positief over intimiteit en vriendschappen: “Je moet juist je diepste roerselen met anderen kunnen delen. Vriendschappen mogen intiem zijn. Niet seksueel, al blijft een mens een seksueel wezen en moet een priester zich daar ook van bewust zijn.”

Lees ook op deze bisdomwebsite: ‘Gesprek bisdombestuur en rector over de Priesteropleiding’ (23 april 2012)

 

Andere berichten