Priester- en Diakenopleiding Bovendonk sluit studiejaar af

5 juli 2019

Op zondag 23 juni 2019 sloot de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk het studiejaar af met een eucharistieviering in de kapel van Centrum Bovendonk en een goed verzorgde barbecue. Twee studenten namen afscheid van de opleiding.

 

Missionair priester of diaken zijn
Een van de studenten zal in het najaar tot permanent diaken worden gewijd voor het bisdom Rotterdam. De ander is priesterkandidaat voor het aartsbisdom Utrecht. Na het voltooien van zijn stage vervolgt hij zijn opleiding aan de Fontys Hogeschool te Utrecht. Rector Schnell overhandigde de twee studenten een getuigschrift. Als cadeautje gaf hij hun een klein kruisje als een soort van ‘missiekruis’ met de opdracht om in de huidige samenleving op missionaire wijze diaken dan wel priester te zijn.

 

Tafelvoetbal
Als blijk van waardering en dankbaarheid boden de afgestudeerden de gemeenschap van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk een tafelvoetbalspel aan waarmee studenten zich in de spaarzame vrije uren kunnen ontspannen. “Andere jaren schonken de afstuderende studenten steeds iets voor de liturgie,” verklaart rector Schnell deze keuze. “In verband met de herinrichting en de vergroting van de huiskapel was dit moeilijk. Ik heb ze geadviseerd om eens ‘out of the box’ te denken. Het tafelvoetbalspel is het resultaat.”

 

Mozaïk
In zijn toespraak keek de rector terug op het afgelopen studiejaar. “We waren met een klein groep die gedurende het jaar iets gegroeid is. Van 13 zijn we naar 15 studenten gegaan. In oktober 2018 presenteerde pater Marc Lindeijer sj zijn boek ‘Seminarie Bovendonk’ over de geschiedenis van het seminarie. Lindeijer schreef dit bij gelegenheid van het feit dat op de plaats van het huidige centrum Bovendonk al 200 jaar een priesteropleiding is gevestigd.” De rector blikte ook vooruit. “Op 30 augustus 2019 begint het nieuwe studiejaar. We hopen dan de verbouwde huiskapel met het mozaïek van pater Marko Ivan Rupnik sj in gebruik te nemen. Hij zal dit mozaïek hopelijk in augustus 2019 in de kapel plaatsen.” Rupnik is in 2016 meer bekend geworden door zijn ontwerp van logo van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

 

 

(Foto: Ramon Mangold)

Andere berichten