Podcast van zr. Martha: “Onze jongste zuster is in de 30, de oudste bijna 100”

17 mei 2018

Zuster Martha Verstraeten osb (53) is abdis van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout. Ze was ongeveer 30 toen ze intrad. “Ik vond het doodeng. Ik had het gevoel: hier moet ik zijn. Maar daar was ik helemaal niet mee bezig,” vertelt ze over haar eerste kennismaking met het klooster. Zuster Martha spreekt in een podcast van katholiekleven.nl over jong en oud in de abdij. De abdij had langere tijd geen nieuwe roepingen. Nu is de jongste zuster in de dertig. De oudste zuster is bijna honderd.

Jonge zusters brengen nieuwe ontwikkelingen en ervaringen mee. Zuster Martha vertelt over de computer en mobiele telefoons in het klooster, en over pizza en sushi. En altijd is daar de klok die luidt voor het gebed. “Die onderbreekt mij in wat ik op dat moment belangrijk vind. Ik leer dat te onderbreken om mij opnieuw te richten.”

Is het voor jongeren niet ingewikkelder geworden, omdat de samenleving zo druk is? “Misschien is het juist wat kloosters te bieden hebben,” antwoordt zuster Martha. En dan kan de ontmoeting met God gebeuren. “Als ik mij openstel voor God. Als ik mijzelf in beweging zet als die bel gaat en me daaraan overgeef.”

(Foto: Ramon Mangold)

 

Andere berichten