Pauselijke boodschap voor de Wereldcommunicatiedag

25 januari 2011

Op 24 januari 2011 publiceerde paus Benedictus XVI de boodschap voor de Wereldcommunuicatiedag. Op 24 januari viert de Kerk de gedachtenis van de H. Franciscus van Sales, de patroon van de journalisten. Wereldcommunicatiedag is op 5 juni 2011 en wordt dit jaar voor de vijfenveertigste maal gehouden.

Leven in het digitale tijdvak
Het document verschijnt onder de titel ‘Waarheid, verkondiging en de authenticiteit van het leven in het digitale tijdvak’. Benedictus XVI concludeert dat de nieuwe technologieën niet alleen een grote impact hebben op de manier waarop we communiceren maar ook op de communicatie zelf. Dit biedt ongehoorde kansen om relaties aan te gaan en vriendschappen op te bouwen. De nieuwe media bieden ook mogelijkheden om het Evangelie te verkondigen. Hij nodigt de gelovigen uit aan de sociale netwerken deel te nemen om daar te getuigen van het geloof.

Van mens tot mens
Deze virtuele contacten vervangen het werkelijke contact van mens tot mens niet. “Ook wanneer het Evangelie verkondigd wordt in de virtuele ruimte van het web, moet het belichaamd worden in de reeële wereld en verbonden zijn met het werkelijke gelaat van onze broeders en zusters met wie we het dagelijks leven delen. Directe menselijke relaties blijven altijd fundamenteel voor de geloofsoverdracht.”

Wereldjongerendagen en nieuwe media
Op het einde van de boodschap roept Benedictus XVI de jongeren op een goed gebruik te maken van hun aanwezigheid in de digitale wereld. Hij herhaalt zijn uitnodiging aan hen voor de Wereldjongerendagen in Madrid waar de nieuwe technologieën een grote rol spelen bij de voorbereiding.

Het bisdom van Breda zet nieuwe media in voor de voorbereiding en de werving voor de Wereldjongerendagen. Jongeren ontvingen een camjo-training om video’s te maken voor You Tube. De meest recente camjo is die van de wjd-jongerenviering in Bergen op Zoom op zondag 24 januari 2011. Ook werd de speciale vriendensite www.wydfriends.nl gemaakt. Het geloof staat voorop. Vanuit die basis kan de boodschap van het Evangelie via vele kanalen worden verspreid.

Een vertaling van het document van paus Benedictus XVI is binnenkort beschikbaar.

 

Andere berichten