Paus Franciscus tegen WJD- jongeren: Word een ‘influencer’

30 januari 2019

“Maria was geen ‘influencer’, maar ze werd de meest invloedrijke (‘influential’) vrouw in de geschiedenis.” Met die soundbite riep paus Franciscus op zaterdagavond 27 januari jongeren in Panama op om zich door het antwoord van Maria te laten inspireren: “Mij geschiede naar uw woord” (Lucas 1, 38).

De wake op het veld in Panama met eucharistische aanbidding was het voorlaatste onderdeel van de WJD, die op zondag werden afgesloten met een slotmis. Daarbij waren 600.000 jongeren aanwezig. De paus drukte hen voor de aanbidding op het hart: “Je kunt er zeker van zijn dat Jezus jou veel te vertellen heeft over je leven, je familie en je land. Ben niet bang om oog in oog met Hem je hart te openen en Hem te vragen om het vuur van zijn liefde in jou te vernieuwen.”

WJD’ers luisteren via een radiootje naar de vertaling van de boodschap van paus Franciscus. (Foto: Ramon Mangold)

“Het leven dat Jezus geeft, is een liefdesgeschiedenis”, vertelde de paus. Hij riep de jongeren op om daar deel van uit te willen maken met hun eigen persoonlijke geschiedenis “waar je ook bent en met iedereen om je heen.” De paus verwees naar het getuigenis eerder op de avond, van een jong echtpaar, over de problemen waar ze mee te maken kregen rond de geboorte van hun gehandicapte dochtertje. “Voor haar geboorte namen jullie de beslissing om van haar te houden met heel jullie hart. Jullie zeiden, net als Maria, ‘laat het gebeuren’. Oog in oog met het leven van jullie zwakke, hulpeloze en behoeftige dochtertje, zeiden jullie ‘ja’. En daarom hebben we haar nu: Inés. Omdat jullie geloofden, dat de wereld er niet alleen is voor de sterken.”

(Foto: Ramon Mangold)

“De liefde van de Heer is groter dan al onze problemen, zwakheden en fouten. Het is juist daar doorheen dat de Heer zijn liefdesgeschiedenis met ons wil schrijven. Hij omarmde de verloren zoon, hij omarmde Petrus, nadat die Hem had verraden, en hij omarmt ons, telkens als we vallen. Hij helpt ons overeind. De ergste val, die ons leven kan vernietigen, is als we ons niet overeind laten helpen.”

Het “ja” van Maria en haar verlangen om te dienen waren sterker dan twijfel en moeilijkheden. “Zo is de eerste stap: niet bang zijn en het leven tegemoet treden zoals het komt”, benadrukte de paus. Daarnaast sprak hij over vier zaken waar je eigenlijk niet zonder kunt: werk, opleiding, gemeenschap, familie.

“Niet iedereen, maar wel veel mensen, voelen dat ze weinig tot niets bij te dragen hebben, omdat er niemand om hen heen is die ze vraagt om mee te doen. Hoe kunnen zij weten dat God bestaat, als hun eigen bestaan al lang niet meer door anderen wordt gezien? Gekend en geliefd zijn, is iets anders dan de hele dag verbonden en online zijn. Het is zien waar jij je met je handen, je hart en je hoofd onderdeel kunt zijn van een gemeenschap die jou nodig heeft en die jij nodig hebt.” Daarmee riep de paus de jongeren op om een ‘influencer’ te zijn in de eenentwintigste eeuw, door bij te dragen aan alles wat die gemeenschap opbouwt.

(Bron: Rome Reports)

(Foto: Ramon Mangold)

Andere berichten