Paus Franciscus schrijft encycliek over broederschap

10 september 2020

Voorafgaand aan de feestdag van Sint Franciscus, 4 oktober, publiceert paus Franciscus een encycliek over menselijke broederschap en sociale vriendschap. Hij zal daarvoor speciaal naar Assisi reizen, waar hij het graf van de stichter van de minderbroeders zal bezoeken.

Het gaat om de derde encycliek van zijn pontificaat en heeft als titel ‘Fratelli tutti’ (‘Allen broeders’). Dat heeft de Vaticaanse persdienst bekend gemaakt. Een encycliek, oorspronkelijk een rondzendbrief met instructies aan de bisschoppen, is een document waarin de paus zich tot de hele Kerk “en alle mensen van goede wil” richt met betrekking tot een bepaald thema op sociaal-ethisch, pastoraal of leerstellig terrein.

Dat hij zijn derde encycliek in Assisi wil ondertekenen is van symbolische betekenis. De heilige Franciscus geldt op een bijzondere manier als een heraut van vrede en broederschap. Deze thema’s staan hoog op de agenda van de paus, benadrukt de Vaticaanse persdienst. De titel van zijn eerste boodschap als paus voor Wereldvredesdag in 2014 luidde ‘Broederschap, grondslag en weg naar vrede’.

 

Andere berichten