Paus Franciscus: ‘Bid voor zieken en lijdenden en wees hen nabij’

18 februari 2014

Op 11 februari vierde de Kerk de gedachtenis van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, oftewel Wereldziekendag. Na het bidden van het angelus op zondag 9 februari 2014 stond paus Franciscus stil bij deze dag.

Zieken in het hart van de gemeenschap
Hij noemde Wereldziekendag een uitgelezen kans om de zieken in het hart van de gemeenschap te plaatsen en hij vroeg alle gelovigen voor hen te bidden en zieken en lijdenden nabij te zijn. Hij nodigde hen uit de houding van Jezus na te volgen. “De Heer zorgt voor allen, deelt in hun lijden en opent hun hart om te hopen.”

Werkers in de gezondheidszorg
De paus bedankte nadrukkelijk de werkers in de gezondheidszorg. Zij ontmoeten niet alleen verzwakte lichamen, maar in de eerste plaats mensen aan wie ze gepaste aandacht en zorg moeten geven. “De waardigheid van de mens is niet afhankelijk van zijn of haar mogelijkheden of capaciteiten en is niet minder wanneer deze persoon zwak, gehandicapt of hulpbehoevend is,” aldus de paus.

Families met zorg voor een zieke
De paus betrok ook de families die zorgen voor een zieke in zijn woord en realiseerde dat voor hen de situatie moeilijker kan worden. Hij verzekerde deze families van zijn gebed en riep hen op niet bang te zijn van zwakheid. “Help elkaar met liefde en u zult de aanwezigheid van Gods troostende aanwezigheid gewaar worden.”

Wereldziekendag
Maria verscheen op 11 februari 1858 voor de eerste maal aan de H. Bernadette Soubirous. De zalige paus Johannes Paulus II heeft in 1992 deze gedachtenis gekoppeld aan Wereldziekendag, als een gebedsdag voor hen die lijden en ziek zijn. De dag is in 1993 voor de eerste maal gevierd.

(Bron: Vatican Information Service, 9-2-2014)

 

 

Andere berichten