Paaswake van jongeren

6 april 2009

In de nacht van 11 op 12 april vieren jongeren uit het bisdom Breda met elkaar Pasen. De viering vindt plaats in de Sint Annakapel aan de Heusdenhoutseweg te Breda en begint om 20.30 u. Om 6.15 u. celebreert bisschop Van den Hende de eucharistieviering.

“Het wordt een heel bijzondere manier om Pasen te vieren,” zegt Marc Bollerman, jongerenwerker van het bisdom Breda. De viering draagt het karakter van een wake. “We sluiten aan bij gebruiken van de eerste christenen. In de nacht voor Paaszondag sliepen ze niet maar kwamen in huiskerken bij elkaar om te vieren dat Jezus geleden heeft, gestorven is, maar op de derde dag volgens de Schriften verrezen. Tot slot vierden zij eucharistie. Volgens sommige wetenschappers lazen zij tijdens die wake het Marcusevangelie.”

Het idee voor de Paaswake ontstond bij een groepje jongeren die tijdens de Summerschool van het bisdom hoorden over dit oude gebruik.

Marc Bollerman: “Ook wij lezen dit gehele evangelie, gewoon in delen van het begin tot het einde. Zo herinneren we ons in de stille tijd tussen Goede Vrijdag en Pasen het leven van Christus. Een beetje zoals in een van de liederen van Taizé wordt gezongen: ‘Bleibet hier, und wachet mit mir. Wachet und betet’ (Marcus 14,13-42). We sluiten de Paaswake, net als de eerste christenen, af met de viering van de eucharistie.”

“Niet alleen jongeren zijn uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Iedereen, jong én oud, is uitgenodigd om met de jongeren mee te waken. Je hoeft niet de hele nacht bij te wonen. Je kunt binnenlopen wanneer je wilt, luisteren naar de verhalen, de liederen, even zitten en weer vertrekken als je wilt. Iedereen is van harte welkom,” benadrukt Bollerman.

Voor verdere informatie: Marc Bollerman, bisdom van Breda, E mbollerman@bisdombreda.nl, T 076 5223444

Andere berichten