Overlijden mgr. Muskens

17 april 2013

In de nacht van 16 op 17 april is overleden te Teteringen in Zorgcentrum Zuiderhout mgr. Martinus Petrus Maria Muskens op de leeftijd van 77 jaar.

In 2012 vierde mgr. Muskens zijn vijftigjarige priesterjubileum. Muskens werd in het bisdom ‘s-Hertogenbosch tot priester gewijd op 16 juni 1962 door mgr. Bekkers. Hij vierde dit voor het bisdom van Breda op Hemelvaartsdag 17 mei 2012 in de H. Antoniuskathedraal met een eucharistieviering. Hij vierde dit jubileum op 27 mei 2012 (Eerste Pinksterdag) ook in Elshout, waar hij op 11 december 1935 werd geboren.

Op 23 juli 1994 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Breda, als opvolger van mgr. Ernst. Deze wijdde hem op 26 november van dat jaar tot bisschop en tot zijn opvolger in de St. Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Als wapenspreuk koos Muskens Shalom (Vrede). Op 31 oktober 2007 werd mgr. Muskens opgevolgd door mgr. Van den Hende.

Mgr. Muskens was de negende bisschop van Breda.

Mgr. Muskens sloot zich na zijn verhuizing naar het kloosterbejaardenoord Zuiderhout eerst aan bij de contemplatieve Benedictijnse Sint Pauluscommuniteit (o.s.b.) en daarna bij de Missionarissen van Scheut (c.i.c.m.). Bij de Benedictijnen voelde hij zich thuis vanwege hun contemplatieve spiritualiteit. Bij de scheutisten voelde hij zich thuis vanwege hun missionaire wereldwijde inzet.

De uitvaart is vastgesteld op dinsdag 23 april om 11.00 uur in de H. Antoniuskathedraal te Breda. De begrafenis zal daarna zijn in het familiegraf te Elshout.

Mgr. Muskens tijdens de viering in de H. Antoniuskathedraal te Breda bij zijn vijftigjarig priesterjubileum. (Foto R. Mangold)

 

Andere berichten