Open Kloosterdag: ‘Dit zijn wij!’

22 april 2022

Op zondag 15 mei wordt voor de tiende maal de Open Kloosterdag gehouden. Zo’n 25 kloosters zetten hun deuren open om bezoekers te verwelkomen. In het bisdom Breda kunnen de Paulusabdij en het klooster van Sint-Catharinadal in Oosterhout en het broederhuis van de Broeders van Huijbergen bezocht worden. Met dit initiatief willen religieuzen een inkijkje geven in het leven van hun gemeenschap.

‘Dit zijn wij!’
Het thema van deze editie van Open Kloosterdag is dit jaar ‘Dit zijn wij!’ De zusters, paters en broeders laten deze dag zien wie zij zijn en waar zij voor staan. Ze vertellen waarom zij kiezen voor een leven als religieus; om zich in te zetten voor anderen; hun leven te wijden aan mensen en aan God. Religieus leven is van alle tijden. Graag laten zij zien hoe zij dat in deze tijd vormgeven.

Elk deelnemend klooster biedt een eigen programma variërend van exposities, rondleidingen, gesprekken met religieuzen en de mogelijkheid om mee te vieren en te bidden. De ontmoeting met de religieuzen en hun spiritualiteit staat centraal tijdens deze dag, niet het gebouw waarin zij leven.

Jaar van het Brabants Kloosterleven
Provincie Noord-Brabant heeft 2021 uitgeroepen tot Jaar van het Brabants Kloosterleven. In dit kader zijn er tal van activiteiten georganiseerd. Zo werd onder andere Ons Kloosterpad geopend. Een lange afstandswandeling langs zo’n vijftig (voormalige) kloosters en abdijen verdeeld over 15 etappes. In de loop van 2022 worden hier diverse korte rondwandelingen aan toegevoegd.

Een aantal abdijen en kloosters zijn open tijdens de Open Monumentendagen die jaarlijks worden gehouden in september. Ook hebben sommige kloosters zelf open dagen of kloostermarkten. Anderen organiseren diverse bezinningsactiviteiten. Kijk hiervoor in de agenda

Heiligverklaring Titus Brandsma
Op 15 mei wordt in Rome, naast enkele anderen, pater Titus Brandsma heilig verklaard. De Nederlandse pater karmeliet Titus Brandsma is voor velen een inspiratiebron, niet alleen voor hedendaagse karmelieten, maar ook voor veel andere mensen, waaronder religieuzen. Op deze bijzondere dag zal een aantal kloosters tijdens de Open Kloosterdag stilstaan bij deze heiligverklaring en bij wat Titus Brandsma ons in deze tijd te zeggen heeft.

Andere berichten