Van 21 juni 2007 tot en met 1 september 2007 exposeert de in Roosendaal woonachtige kunstenares Yuni Kusumanto in het bisdomkantoor van het bisdom Breda. Op donderdag 21 juni om 15.00 u werd de expositie geopend door bisschop Muskens. Hij prees Juni als een vrouw van de geglobaliseerde wereld. "Ze heeft twee reizen gemaakt, een fysieke reis van West-Java naar Nederland maar ook een spirituele reis via Mahatma Gandhi naar de Schrift. Hiervan getuigt ze in haar kunst."
Late roeping als kunstenares
Yuni Kusumanto is in 1957 geboren in de Indonesische stad Bandung. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde ze naar Nederland. Ze bewaart nog altijd goede herinneringen aan haar vaderland. “Ons gezin is protestant. Ik weet nog dat wij samen met islamieten kerstfeest vierden. Wij op onze beurt kenden verschillende boeddhistische feesten.” Op twaalfjarige leeftijd kwamen Yuni en haar familie naar Nederland. Ze volgde de middelbare school en daarna een opleiding in de toeristische sector. Pas begin jaren negentig ging ze naar de kunstopleiding Sint Joost te Breda. Yuni legt zich toe op de schilderkunst. Na deze opleiding sloot ze zich aan bij het Beeldend Kunstenaars Collectief in Roosendaal. Momenteel zijn er dertig kunstenaars bij dit collectief betrokken. “We hebben een actief bestuur. Door dit collectief zijn we in staat mee te doen met verschillende projecten in Roosendaal en omgeving.”
Mahatma Gandhi inspirator
“Mijn kunst gaat eigenlijk over mijn levensloop,” vertelt Juni. “Het gaat over mijn persoonlijke zoektocht, die begon toen ik me verdiepte in het werk van Mahatma Gandhi. Ik kreeg grote bewondering voor zijn geweldloze strijd tegen het Engelse koloniale systeem dat India beheerste. Ik ontdekte dat hij zich liet inspireren door de Bergrede. Ik ben toen weer de bijbel gaan lezen. Voor mij betekende deze ontdekking het begin van mijn verdieping van mijnchristelijk geloof.” Juni is verbonden met de Evangelische Gemeente in Roosendaal.
Zwart speciale betekenis
In haar werk spelen getallen een grote rol. “In mijn tekeningen gebruik ik vaak een driedeling,” vertelt Kusumanto. “Het cijfer drie verwijst voor mij naar de Drie-Eenheid, Vader Zoon en Heilige Geest. In sommige werken schilder ik drie banen, licht, grijs en zwart.” Yuni speelt ook met het getal zeven. “Zeven is voor mij het volmaakte getal.” De kleur zwart heeft voor Yuni een speciale betekenis. “Voor veel mensen is zwart de kleur van het kwaad, de magie. Voor mij duidt zwart ook het mysterie aan, het onbegrensde.”
Ze aarzelt op de vraag of ook haar Indonesische achtergrond een rol speelt in haar werk. “Misschien wel,” zegt ze. “Ik kies voor gedempte kleuren zoals mosgroen. Dit zijn oude batikkleuren. Hiermee druk ik mijn gevoel voor het mysterie uit.”
Groeiende bekendheid
Yuni maakt geleidelijk aan naam. Ze exposeerde op verschillende plaatsen. In 2005 kreeg ze een bijzondere opdracht. Ze mocht de Roosendaalse cultuurprijs maken, die in dat jaar gewonnen werd door het museum De Ghulden Roos. Daarnaast zet ze zich in voor sociale projecten. “Eens heb ik met jongeren graffiti geschilderd. Ik heb toen geleerd hoe ik met een spuitbus kon tekenen,” lacht ze. Haar grote droom is een expositie in haar geboorteland. Ze hoopt in januari 2008 te exposeren in een galerie in Menteng (Jakarta).
Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden bij Katja Tempelaars van Atelier 1888, tel. 0165-547114. Na vandaag is het werk nog op afspraak te bezichtigen op 5 juli, 7 augustus en 24 augustus van 14.00 tot 16.00 uur.