Ongeveer 200 pelgrims bijeen in Breda voor geanimeerde start bedevaart

22 september 2014

Samen bidden, samen zingen, samen op tocht gaan, samen luisteren en dit in een sfeer van ontmoeting en vriendschap. Op deze manier bereidden ongeveer 200 deelnemers aan de diocesane bedevaart naar Polen zich op zondag 21 september 2014 voor op de reis die ze in oktober 2014 gaan maken.

Ongeveer 200 pelgrims kwamen bij elkaar bij de Mariakapel op de hoek van de Claudius Prinsensingel en de Wilhelminasingel te Breda. Hier is een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Czestochowa. In zijn welkomstwoord memoreerde bisschop Liesen de rol van de Poolse soldaten bij de bevrijding van Breda. In hun geloofsleven speelt Onze Lieve Vrouw van Czestochowa een grote rol. Na een gebedsmoment trok de groep naar het klooster van de franciscanessen ‘Alles voor Allen’ aan de monseigneur Hopmansstraat waar de bijeenkomst voortgezet werd.

Onder leiding van Jan Schuurmans oefenden de aanwezigen enkele liederen die tijdens de bedevaart gezongen zullen worden. Vicaris Wiertz belichtte de betekenis van de heilige Johannes Paulus II in wiens voetsporen de pelgrims zullen treden. Hij deed dit aan de hand van persoonlijke herinneringen aan het optreden van deze heilige paus. Paus Johannes Paulus II was een reizende paus die tijdens zijn pontificaat 129 landen heeft bezocht. Op 13 mei 1981 pleegde de jonge Turk Mehmed Ali Agca een aanslag op zijn leven. Vicaris Wiertz wist zich levendig voor de geest te halen hoe de heilige paus Johannes Paulus II de gevangenis bezocht en hem vergaf. Velen hebben de heilige Johannes Paulus II mogen ontmoeten. De ontmoeting met hem op de bedevaart geeft ons de kans ons geloof te verdiepen, te vernieuwen en ons hart te openen voor Christus.

Daarna verzorgde bisschop Liesen een inleiding over het gebed. Hij tekende de heilige Johannes Paulus II als een man van gebed. Bidden is met je hart bij God zijn, aldus de bisschop. Bidden is een levende relatie aangaan met God. Bidden doe je met je hart. De bisschop vertelde uit eigen ervaring dat kinderen hier onbevangen over spreken. “Onbevangenheid is dicht bij je eigen hart zijn. Dat is niet eenvoudig als je ouder wordt, want er gebeurt zoveel en je wordt door zoveel in beslag genomen.” Op bedevaart gaan is van huis gaan. Dat helpt om naar de binnenkant te gaan. “Op bedevaart gaan kan helpen om onbevangenheid terug te vinden en dichterbij je eigen hart te komen en te bidden.”

Tijdens de bijeenkomst ontvingen de bedevaartgangers een bisdommagazine over Johannes Paulus II (klik hier) en rode sjaaltjes met het bisdomwapen. Hieraan zijn ze tijdens de bedevaart voor elkaar te herkennen. Dit vergemakkelijkt de onderlinge contacten. “Die ontmoetingen, daar verwacht ik het meeste van,” zegt Anton Jansen uit Breda. “Ik heb tijdens mijn leven de mooiste natuurgebieden bezocht maar de ontmoetingen met mensen blijven mij het meest bij. En het is in deze mensen dat het gelaat van Christus oplicht.”

 

Andere berichten