Nederlandse bisdommen houden gebedsestafette in de Vredesweek

18 september 2019

Op zaterdag 21 september gaat de nationale Vredeweek van start. Deze week duurt tot en met 29 september en heeft in 2019 het thema ‘Vrede verbindt over grenzen’. Die verbinding krijgt in de Nederlandse bisdommen vorm door een gebedsestafette rondom het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima, dat in de vredesweek van bisdom naar bisdom zal reizen. Het bisdom Breda bijt de spits af: in de H. Gertrudiskerk te Bergen op Zoom wordt de Vredesweek op zondag 22 september om 15.00 uur geopend.

Onze Lieve Vrouw van Fatima
Het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima is in 2017 gezegend door bisschop Liesen ter gelegenheid van het eeuwfeest van de verschijningen in Fatima. Het beeld heeft toen een rondgang gemaakt door het bisdom Breda. De gebedsestafette begint daarom in de Vredesweek in het bisdom Breda.

Het beeld trekt vervolgens verder naar bisdom Rotterdam, naar bisdom Haarlem-Amsterdam, naar bisdom Groningen-Leeuwarden, naar het aartsbisdom Utrecht, naar bisdom Den Bosch, naar bisdom Roermond om tenslotte terug te keren in het Bisdom Breda. In elk bisdom is een plek aangewezen waarbij in nabijheid van het genadebeeld gebeden zal worden voor de vrede in de wereld. Deze locaties en de tijden voor het gebed worden op de website van de bisdommen bekend gemaakt en een ieder is welkom om mee te bidden.

Bidden voor de vrede
Vicaris Paul Verbeek bereidt het gebedsmoment in de Gertrudiskerk voor. Nadrukkelijk nodigt hij iedereen uit om mee te bidden voor de vrede. Dat kan in de Gertrudiskerk rondom het genadebeeld, maar ook in de eigen parochie of vanuit thuis. Vicaris Verbeek: “De Vredesweek nodigt al vele jaren mensen uit om zich te bezinnen en de bidden voor de vrede. Dit jaar willen we dat doen op voorspraak van Maria.” Voor de gelegenheid is ook dit document samengesteld met liedsuggesties en enkele gebeden.

Pax
De vredesweek is een initiatief van Pax. Deze internationaal werkende organisatie PAX (vrede) organiseert ieder jaar de nationale Vredesweek. Samen met duizenden mensen door heel Nederland komt Pax in actie voor vrede. Met mensen in conflictgebieden wordt gewerkt aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld.

  • Wilt u bij de start van de gebedsestefette aanwezig zijn? Kom dan op zondag 22 september om 15:00 uur naar de H. Gertrudiskerk, Grote Markt 10, 4611 NR te Bergen op Zoom
  • Download liedsuggesties en enkele gebeden

(Foto: Ramon Mangold)

Andere berichten