Lopend Vuurtje 2012: Praten met God

7 oktober 2012

Op zaterdag 6 oktober kwamen meer dan 140 vormelingen en 50 ouders en begeleiders bij elkaar in Bergen op Zoom voor de diocesane vormelingendag Lopend Vuurtje. De meeste vormelingen namen deel met de vormselgroep uit hun parochie. Het aantal deelnemers verdubbelde ongeveer vergeleken met vorig jaar. De organisatie is blij dat dit jaar weer meer vormelingen de weg naar Lopend Vuurtje vonden.

In 2011 vond Lopend Vuurtje plaats in het kader van de Week van de Sacramenten. De formule werd toen vernieuwd. De vormelingendag werd in een nieuwe jas gestoken om de vormelingen nog meer en actiever bij het programma te betrekken, en ook werd een programma voor ouders en begeleiders aangeboden. Lopend Vuurtje vindt jaarlijks plaats op de eerste zaterdag van oktober.

Openingsviering in de OLV van Lourdes kerk te Bergen op Zoom. (Foto: J. Wouters)

Team Lopend Vuurtje
Vicaris Paul Verbeek was hoofdcelebrant in de eucharistieviering, waarmee de dag opende. Vormheren vicaris Wiel Wiertz en oud-deken Peter de Rooij concelebreerden. Diaken Co van Bekkum van de Onze Lieve Vrouwe parochie Bergen op Zoom was diaken van dienst. Vanuit het team van Lopend Vuurtje namen pastoraal werk(st)er Ineke Leemput en pastoraal werker Han Geppaart deel. Bisschop Liesen was verhinderd voor de vormelingendag. Verschillende pastorale beroepskrachten en vrijwilligers hielpen mee om de dag tot een succes te maken, waaronder ook het koor dat vanuit Zeeland de eucharistieviering ondersteunde. Medewerkster voor het jongerenpastoraat Nancy van der Zande coördineerde de dag.

(Foto: J. Wouters)

Facebook, Twitter, sms
“Wie van jullie heeft er Facebook? Wie heeft er Twitter, en wie stuurt er sms’jes?” vroeg vicaris Paul Verbeek in zijn preek aan de vormelingen. Veel vormelingen staken hun hand in de lucht. Maar op de vervolgvraag wie er op Facebook zette dat hij naar Lopend Vuurtje ging, bleven de armen naar beneden. “Het vraagt durf om met anderen te delen dat je naar de kerk gaat,” reageerde de vicaris. “Maar belangrijk is, je hebt de durf gehad om vandaag hiernaartoe te komen.”

(Foto: J. Wouters)

Vele gaven van de Geest
Vicaris Verbeek ging vervolgens in op het evangelie (Joh. 2,19-22) en op de brief van Paulus aan de christenen van Korinthe (1 Kor. 12,4-6.8-13). Paulus schrijft daarin dat er vele gaven van de Geest zijn, vele vormen van dienstverlening en één God, die alles in allen tot stand brengt.

“De apostel Paulus was een van de grote volgelingen van Jezus. Hij zorgde ervoor dat de boodschap van Jezus als een lopend vuur door tal van dorpen en steden ging. En kon hij ze niet bezoeken, dan schreef hij ze een brief.”

“In de middeleeuwen was Bergen op Zoom, waar we vandaag bij elkaar zijn, een behoorlijke havenstad. Kortinthe was dat ook. Aan de christenen in Korinthe schreef Paulus dat je niet allemaal hetzelfde hoeft te zijn, ieder heeft zijn eigen talenten gekregen. En daar mag je met hart en ziel mee werken.”

Opening van het programma in het Juvenaat. (Foto: J. Wouters)

Praten met God
“Facebook, Twitter, ik heb er geen kaas van gegeten,” vertelde de vicaris. “Maar ik kan wel sms’en met mijn telefoon. Maar nog belangrijker: ik heb ook nog een andere telefoonverbinding, waar ik geen abonnementsgeld voor hoef te betalen, en er is altijd verbinding. Die verbinding is met Jezus en met God de Vader. En van hen krijg ik via de goede Geest van God boodschappen door, en jullie ook als je je ervoor openstelt.”

Je moet daar wel iets voor doen, zei hij. “Voor de verbinding met God, moet je het stil zien te krijgen in jezelf. Bidden is praten met God. En als je dat doet, kun je ontdekken dat God iets tot je wil zeggen. De boodschap die Jezus ons wil geven is: word vol van vrede. Daarvoor moet er een stuk onrust uit jezelf. Onvrede, dat is als dingen niet lekker lopen, als je ruzie hebt. Als je daar vol van bent, lopen de contacten met anderen slecht. In een wereld waar we soms lelijk doen tegen elkaar is het van belang vol te worden van de boodschap die God ons stuurt, ‘s morgens, ‘s middags, ‘s avonds.”

“Ik hoop, beste jongeren, dat jullie het aandurven, om als je het vandaag goed hebt gehad, dat door te sturen via sms en Facebook. Dan gaat wat we hier meemaken niet alleen als een lopend vuur door Bergen op Zoom, maar ook door het bisdom, en daarbuiten.”

(Foto: J. Wouters)

‘Ons beroep is bidden’
Na de eucharistieviering liepen de vormelingen in een stoet naar het nabijgelegen gymnasium, het Juvenaat, waar het vervolgprogramma plaatsvond. Dit werd feestelijk geopend en startte met een presentatie van zuster Sterre. Zij is lid van de ‘blauwe zusters’ en ze vertelde over haar leven als religieuze. Op de vraag wat ze zoal doet en bijvoorbeeld gisteren deed, zei ze: “Bidden. Ons beroep is bidden".

“Zeven jaar geleden kreeg ik een sms,” vertelde zuster Sterre. ‘Beste Maria, wil je blauwe zuster worden? Bel je me even terug? God.’ “Denken jullie dat dat zo gaat?” vroeg ze de vormelingen, om te vervolgen: “Nee, zo gaat dat natuurlijk niet. Praten met God gaat niet per telefoon, maar via het gebed. In het gebed vraag ik God bijvoorbeeld: Onze Lieve Heer, ik ga vandaag naar Lopend Vuurtje, wat moet ik deze kinderen vertellen? U heeft ze allemaal geschapen. Wat wilt U dat ik ze zeg?”

“Zo praat ik met God in het gebed.” Om te bidden moet je het stil maken in jezelf, legde ze uit. “Als ik druk bezig ben, en er is te weinig stilte, en ik stel me niet open voor God, dan komt God niet in m’n hart. Het is zoals met duiven op een plein, die wegvliegen als je er druk doorheen loopt. Zo is het met God.”

(Foto: J. Wouters)

Programma
In de ochtend en in de middag vonden verschillende werkwinkels plaats. De vormelingen maakten op een speelse manier kennis met de kracht van de heilige Geest, de Bijbel, en gebed in een werkwinkel met als titel ‘what’s appen met God’.

De ouders en begeleiders kregen een spelvorm van Rock Solid voor de kiezen en daarna informatie over dit programma speciaal voor tieners in parochies. In de middag konden ze deelnemen aan drie werkwinkels over geloven, geloven met je kind, en geloven in de parochie.

De dag werd afgesloten met een tocht naar de Gertrudis kerk in het centrum van Bergen op Zoom. De heilige Gertrudis zelf liep daarin mee, zoals ze jaarlijks ook mee loopt in de Maria Ommegang in Bergen op Zoom. In de Gertrudis kerk kregen de vormelingen van de vicarissen de zegen en werd de dag tot slot knallend afgesloten.

De heilige Gertrudis gaat de vormelingen voor naar de Gertrudis kerk. (Foto: J. Wouters)

Lopend Vuurtje 2013
Volgend jaar vindt Lopend Vuurtje plaats op zaterdag 5 oktober 2013.

Neem voor meer informatie contact op met de medewerker voor jongeren Nancy van der Zande E nvdzande@bisdombreda.nl, of E lopendvuurtje@bisdombreda.nl  

Downloads

  • Boekje voor vormelingen over de kracht van de heilige Geest, klik hier
  • Bisdommagazine over de heilige Geest, klik hier

Vormelingen in de rij voor de zegen door vicaris Verbeek en vicaris Wiertz. (Foto: J. Wouters)

Knallende afsluiting van de dag. (Foto: J. Wouters)

De deelnemers van Lopend Vuurtje 2012. (Foto: J. Wouters)

 

Andere berichten