Lezing Peter Jan Margry: Kapelberg en Welberg: wonderbaarlijke heiligdommen?

1 april 2022

Dit jaar bestaat de Roosendaalse Kapelberg 125 jaar. Alleen al vanwege haar ligging langs de A17, ingekapseld tussen Borchwerf I en II, is deze veldkapel een unicum in het West-Brabantse religieuze landschap. Toegewijd aan Maria, trekt de kapel nog altijd talloze bedevaartgangers van heinde en ver. Het 15 kilometer verderop gelegen pelgrimsoord in Welberg, waar Maria in de eerste helft van de vorige eeuw zou zijn verschenen, was een ander lot beschoren. Resoluut maakte Rome in 1951 een einde aan de devotionele praktijken die ontstaan waren rond de ‘valse’ mystieke ervaringen van Janske Gorissen. Cultuurhistoricus Peter Jan Margry schreef er een boeiende, maar ook kritische studie over: ‘Vurige liefde. Het geheim rond het Bloedig Bruidje van Welberg’. Dinsdagmiddag 10 mei komt hij hierover vertellen in Cultuurhuis Bovendonk.

Voorafgaand schetst stadshistoricus Joss Hopstaken de waarde van West-Brabants religieus erfgoed zoals de Kapelberg. Na Margry’s verhaal laten vicaris-generaal Marc Lindeijer SJ en vicaris Paul Verbeek, ieder op eigen wijze gelieerd aan ‘de casus Welberg’, hun licht schijnen op de waarde en aantrekkingskracht van wonderbaarlijke heiligdommen en ervaringen.

De organisatie voorziet een fascinerende gedachtewisseling tussen de sprekers. Ook de andere aanwezigen krijgen ruimte om zich in het gesprek te mengen. Om deel te kunnen nemen aan deze middag is aanmelding nodig via onderstaande e-mail adres.

‘Spirit in Roosendaal’ beoogt activiteiten omtrent spiritualiteit en zingeving te verzamelen en te organiseren in en om Roosendaal. Het is een initiatief van de Parochie Sint Norbertus, de communiteit van de zusters Franciscanessen van Mariadal en de Protestantse Gemeente in Roosendaal.

Praktisch

  • Plaats: Cultuurhuis, Bovendonk 111, Roosendaal
  • Datum: dinsdagmiddag 10 mei
  • Tijd: 14.00 – 17.00 uur
  • Aanmelding: spiritinroosendaal@gmail.com
  • Meer informatie via de website van Spirit in Roosendaal
Kapelberg in Roosendaal - foto: Mediawiki commons

Kapelberg in Roosendaal – foto: Mediawiki commons

Andere berichten