Lesmateriaal beschikbaar voor Week Katholiek Onderwijs 2020

17 november 2020

Van 14 tot en met 18 december organiseert de Nederlandse Katholieke SchoolRaad (NKSR) de Week van het Katholiek Onderwijs 2020. De NKSR zorgt ook dit jaar, dat zo veel anders is door Covid-19, weer voor les en- inspiratiemateriaal voor de periode van Advent en Kerstmis. De Raad werkt dit jaar samen met Vastenactie.

Bij de ontwikkeling van het materiaal is rekening gehouden met de digitale aard van het onderwijs dit jaar. Ook online is het materiaal goed te gebruiken.

Basisonderwijs
Voor het basisonderwijs heeft de NKSR in samenwerking met Vastenactie een bijzonder project ontwikkeld: ‘Het cadeau voor de wereld’. Het gaat over koning Guldemond die zijn onderdanen een boek met het kerstverhaal wil schenken maar hij weet niet meer precies hoe het verhaal gaat. De hofhouding helpt hem om het verhaal compleet te maken, vanuit hun eigen beleving. Het project is zowel voor onder- als bovenbouw uitgewerkt in een overzichtelijk werkboek. Voor de onderbouw is er een kleurig, digitaal prentenboek. Het verhaal van koning Guldemond is de opstap naar het kerstverhaal met liedjes en gebeden, verrassende werkvormen en een opzet voor een kerstviering.

Voorgezet onderwijs
‘In blijde verwachting’ is de titel van het project voor het voortgezet onderwijs. Het verhaal van Maria die zwanger is van een bijzonder kind en het kerstverhaal over de geboorte van haar zoon Jezus worden gekoppeld aan twee andere verhalen uit onze tijd. De auteurs hebben voor onder- en bovenbouw een scala aan uitdagende werkvormen bedacht die de leerlingen op verschillende manieren naar de verhalen laat kijken, onder meer vanuit een levensbeschouwelijk perspectief en vanuit een maatschappelijke insteek. Ook de verwachtingen en dromen die ze hebben over hun eigen toekomst komen aan bod. Genoeg aanknopingspunten voor onverwachte gesprekken!

 

Fragment uit het prentenboek ‘Het kerstverhaal van Koning Guldemond’, een uitgave van NKSR en Vastenactie.

Andere berichten