Landelijke Misdienaarsdag op 13 mei in Kevelaer

3 februari 2023

Op zaterdag 13 mei wordt in de bedevaartplaats Kevelaer een landelijke Misdienaarsdag gehouden. Hiervoor worden misdienaars en acolieten uit alle Nederlandse bisdommen uitgenodigd. De dag is een initiatief van het Landelijk Platform Bedevaarten waarin ook het bisdom Breda vertegenwoordigd is.

Het is voor het eerst dat er zo’n landelijke Misdienaarsdag wordt gehouden. De dag is bedoeld als een ‘dankjewel’ voor de trouwe dienst aan het altaar voor alle misdienaars en acolieten. Ook is het mogelijkheid voor misdienaars uit alle delen van het land om elkaar te ontmoeten. De Duitse bedevaartplaats Kevelaer ligt vlak over de grens bij Venlo. Maria wordt hier sinds 1642 vereerd als ‘Troosteres der bedroefden’.

Processie en speurtocht
De dag begint met een processie met alle deelnemers in hun eigen liturgische kleding. De processie trekt door het centrum van Kevelaer naar de bedevaartbasiliek, waar vervolgens een eucharistieviering plaatsvindt. Daarna is er een gezamenlijke lunch. ’s Middags staat er een ‘Stadtspiel’ op het programma. Dit is een speurtocht door Kevelaer rond de boodschap van het bedevaartsoord. Na de prijsuitreiking is er een gezamenlijke afsluiting rond de Genadekapel.

 

Andere berichten