Kunst in het bisdomkantoor: Wim van de Voort

27 november 2008

In het bisdomkantoor exposeert de kunstenaar Wim van de Voort. Wim van de Voort is een Bossche kunstenaar. Hij heeft zijn atelier aan de Hinthamerstraat in ’s-Hertogenbosch.

Wim van de Voort is in 1942 geboren. Hij ontving een katholieke opvoeding. Van de Voort beschouwt zichzelf als een gelovig katholiek. “Het is moeilijk om te zeggen wat het geloof voor mij betekent. Daarom schilder ik het. Wat ik niet kan zeggen, toon ik.”

In zijn werk staan lijdenssymbolen als de kelk, het kruis en de Piëta (Maria met de gestorven Jezus) centraal. Hij brengt deze tot hun essentie terug. Volgens sommigen is hij in deze beïnvloed door de Franse schilder Matisse. “Zelf herken ik me niet in hem, ” verklaart hij desgevraagd. “Zijn werk is vreugdevol terwijl mijn werk een zekere zwaarte heeft. Wel is het zo dat ik geraakt ben door Matisse’s kruisweg in Vence. De lijnvoering van deze kruisweg roept bij mij herkenning op.”

Zelf heeft Van der Voort al op jonge leeftijd te maken gehad met lijden. “Als veertienjarige moest ik mijn zieke moeder meer dan ooit te hulp schieten.” Zij overleed toen Van der Voort vijftien jaar oud was. Na het overlijden van zijn moeder was de Piëta niet meer uit zijn werk weg te denken. “Als je kijkt naar mijn eerste schilderijen zie je de oervorm van de Piëta al terug. Een driehoek als symbool voor de Moeder Gods en de troost. Mijn werk heeft de vorm van een Andachtsbild, een vrome, melancholische beschouwing van het lijden. Een afbeelding of icoon dat aanzet tot medeleven.”

Het werk in het bisdomkantoor is op afspraak te bezichtigen. U kunt contact opnemen met mevr. A. Kanters, E akanters@bisdombreda.nl, T 076 5223444.

Pieta 2007 (verf op doek 160 x 151 cm). Wim van de Voort.

Andere berichten