Kom op 9 juli naar de nationale bedevaart in Brielle

16 juni 2022

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat in Brielle de Martelaren van Gorcum om het leven kwamen. Het bedevaartsoord staat daar op een bijzondere manier bij stil tijdens de Nationale Bedevaart op 9 juli.

Ben Hartmann, directeur van het Sint Franciscuscentrum, schreef in 2019 een boek over de negentien geestelijken. “Binnen heel vijandige omstandigheden hebben zij vastgehouden aan het geloof,” vertelt Ben. “Daarbij is het opmerkelijk dat zij dit als groep gedaan hebben, waarbij de sterkere broeders de zwakkeren hebben ondersteund.” Volgens Ben zijn de martelaren een voorbeeld voor alle christenen die te maken hebben met oorlog en onderdrukking. “Voor elke christen komt het uiteindelijk aan op het geven van een getuigenis. Soms wordt de uiterste consequentie gevraagd, maar ‘je leven geven’ is ook een opdracht in het alledaagse. Door trouw te blijven aan het Evangelie maak je altijd het verschil.”

De Nationale Bedevaart kan dit jaar voor het eerst sinds de coronaperiode weer met velen worden gevierd. “We vieren ons geloof in de gemeenschap van de Kerk. Die gemeenschap geeft ons kracht. Dat is ook wat de Martelaren ons laten zien”, zegt custos (beheerder) pastoor Jack Glas. “Dus kom naar de Nationale Bedevaart op 9 juli, zodat we met velen samen ons geloof kunnen vieren op deze bijzondere historische plaats.”

Speciale bus vanaf Rotterdam CS
Vanuit verschillende richtingen van het bisdom Breda is het bedevaartsoord ongeveer een uur rijden met auto. Speciaal voor de bedevaart op 9 juli rijdt er voor wie met het OV reist een bus naar Brielle vanaf het Centraal Station Rotterdam (Conradstraat). Daar worden bedevaartgangers om 9:00 uur opgehaald en direct naar het heiligdom in Brielle vervoerd. Aanmelden voor deze bus is nodig en kan via bureau@bisdomrotterdam.nl. Voor de bus wordt een bijdrage van € 10,- per persoon gevraagd. Dit bedrag kan worden voldaan bij het instappen en is voor de heen- en terugreis. De Nationale Bedevaart wordt rond 15.30 uur afgesloten met een sacramentsprocessie. Daarna rijdt de bus terug naar Rotterdam CS.

Ingang van de Bedevaartskerk van de HH Martelaren van Gorcum in Brielle – foto: Bisdom Breda

Andere berichten