Kloosterweekenden voor het onderwijs

8 oktober 2013

Sinds 2010 organiseert de bisschoppelijk gedelegeeerde voor onderwijs, Martina Meul, jaarlijks een kloosterweekend voor onderwijsgevenden. Vorig jaar leidde dit kloosterweekend tot een opmerkelijk initiatief. Deelnemers van de Stichting Katholiek Primair Onderwijs (KPO) te Roosendaal vroegen om een kloosterweekend speciaal voor deze stichting. Dit vond plaats van 23 tot en met 25 september.

“De voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Katholiek Primair Onderwijs (KPO) te Roosendaal, Ad Stadhouders, en directeur Rob Bastiaanssen van de Sponder, een school voor speciaal onderwijs in Roosendaal, waren vorig jaar zo enthousiast over het kloosterweeken dat ze mij voor twee zaken benaderden,” vertelt Martina Meul. “Allereerst vroegen om mee te denken over hun identiteitsplan in een identiteitscommissie van de stichting. Daarnaast wilden zij een dergelijk weekend aanbieden aan alle directeuren van de bij de Stichting KPO aangesloten scholen.”

Katholieke scholen met franciscaanse wortels
“Na overleg kozen we voor een kloosterweekend in de franciscaanse sfeer. Dit had meerdere redenen. Allereerst is het schoolbestuur gehuisvest in het H. Hartklooster te Roosendaal, een gebouw dat vroeger aan de zusters franciscanessen van Mariadal behoorde. Veel katholieke scholen in Roosendaal hebben hun wortels in scholen die door deze zusters gesticht en geleid zijn. Van maandag 23 tot en met woensdag 25 september waren we met de hele groep in La Foresta in Vaalbeek. Dit vormingscentrum is gevestigd in het vroegere opleidingscentrum van de Vlaamse minderbroeders,” aldus Martina Meul. “Het is gelegen in de groene long van Leuven.”

Programma
“We bezonnen ons op het leiderschap in de franciscaanse traditie. We deden dit aan de hand van het boek ‘Als het wassen van andermans voeten’ van Jaap Lodewijks. Dr. Willem Marie Speelman belichtte de spiritualiteit van Franciscus. De capucijnerbroeder Adrie van Grunsven uit Tilburg was als kloosterling het hele weekend aanwezig en sprak over de praktische kant van de franciscaanse levensstijl.” Aan de hand van een door Martina Meul ontworpen spel dachten de aanwezigen na over dienend leiderschap in franciscaanse geest. Eén keer per dag woonden de 23 directeuren een gebedsdienst in de kapel bij. “Ze waren zeer enthousiast over het weekend,” zegt Martina Meul. “Ze willen zeker een vervolg. Sommigen overwegen zelfs eens naar Assisi te gaan.”

Kloosterweekend voor het onderwijs 2014
In januari kunnen de onderwijsgevenden kennismaken met een van de eerste volgelingen van Franciscus van Assisi, de heilige Clara van Assisi. Het kloosterweekend vindt van 24 tot en met 26 januari plaats in het clarissenklooster De Bron in Nijmegen. “Voor de eerste keer een klooster midden in de stad. Het zal vooral een bezinnend weekend zijn,” aldus Martina Meul. “We worden ingedompeld in het kloosterleven met zijn vele gebedstijden. Willem-Marie Speelman en de clarissen zelf zullen ons helpen het leven van de heilige Clara te beleven.”

 

Andere berichten