Jongeren trekken een nacht door bij religieuzen

19 september 2018

In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 oktober 2018 trekken jongeren tijdens de Kloosternacht langs religieuze plekken. “Dit jaar duurt de Kloosternacht weer een hele nacht,” zegt zr. Simone osb. “Dit doen we op verzoek van de jongeren zelf. Vorig jaar eindigde hij om 22.00 uur. Veel jongeren waren teleurgesteld. Ze vinden het juist stoer een hele nacht te waken.”

Dit jaar vindt er ook een Kloosternacht in Den Haag en Amsterdam plaats. Hiervoor wordt samengewerkt vanuit de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). In Oosterhout wordt de Kloosternacht door de religieuzen in Oosterhout nu voor de vierde keer georganiseerd. De drie religieuze gemeenschappen uit de heilige Driehoek in Oosterhout doen mee: de benedictinessen van de Onze Lieve Vrouweabdij in Oosterhout, de norbertinessen van Sint Catharinadal en de gemeenschap van Chemin Neuf die de Paulusabdij bewoont.

De priorij Sint Catharinadal ontvangt de jongeren om 19.00 uur. De nacht opent met het bidden van de vespers. De norbertinessen hebben een programma waarin de wijngaard van de zusters is opgenomen. Om 23.00 uur trekken de jongeren naar de Gemeenschap Chemin Neuf, waar ze tot 3.00 uur in de nacht blijven. Dan trekt de groep naar de benedictinessen, waar wordt afgesloten met een gebedsviering en een ontbijt. Om 7.00 uur vertrekt de groep weer.

(Foto: Ramon Mangold)

Zuster Simone verwacht ongeveer 50 jongeren. “Zoveel waren er vorig jaar ook. Het zijn niet alleen rooms-katholieken. Er is ook wel eens een groep van de Christelijke Hogeschool Ede geweest.” De jongeren moeten zich opgeven. Voor de catering moet de organisatie weten hoeveel jongeren er komen. Opgeven kan centraal bij de KNR. Met € 5 zijn de kosten voor deelname laag.

Het thema van de Kloosternacht luidt: I have a dream. “Vijftig jaar geleden werd de Amerikaanse predikant Martin Luther King vermoord. Hij was een strijder tegen de rassendiscriminatie en kwam op voor gelijke rechten voor iedereen. Dit streven verwoordde hij in 1963 in een legendarische toespraak met de beginwoorden: ‘I have a dream’,” vertelt zuster Simone osb. “Het is een mooi thema,” vervolgt zr. Simone. Ze ziet uit naar deze vierde editie: “De eerste Kloosternacht, in 2015, viel in het diocesane jaar van het gebed. De kloosternacht is sindsdien jaarlijks herhaald.”

Belangstellenden kunnen zich opgeven via de website van de KNR: kloosternacht@knr.nl

De Kloosternacht vertrekt om 19.00 uur bij de norbertinessen van Sint Catharinadal.
(Foto: Ramon Mangold)

 

Andere berichten