Jongeren krijgen stoomcursus ‘camjo’

17 augustus 2010

Op zaterdag 14 augustus organiseerde de afdeling pr en informatie van het bisdom van Breda een stoomcursus ‘camjo’ voor jongeren. ‘Camjo’ is de afkorting voor camera journalistiek. De jongeren die de cursus volgden zullen reportages gaan maken vanwege de wereldjongerendagen, die in 2011 in Madrid plaatsvinden.

Een camjo’er is iemand die met een digitale camera op pad gaat en in zijn of haar eentje een professionele journalistieke reportage maakt. Camjo-filmpjes, die met name voor internet worden gemaakt, duren in de regel niet langer dan twee a drie minuten.

De trainer van de dag, Martin de Wit, gaf de jongeren een stevige inhoudelijke en praktische training. Martin de Wit is professioneel camjo’er bij RTV-Utrecht. De regionale omroep van de provincie Utrecht staat bekend om haar vernieuwende camjo-aanpak.

De Wit leerde de jongeren de techniek van het filmen en het interviewen. In het middaggedeelte kregen de deelnemers de gelegenheid een filmpje van twee minuten op te nemen en te monteren. Deze werden plenair besproken. Martin de Wit was lovend over de resultaten. Op het einde van de dag celebreerde bisschop Van den Hende de eucharistieviering in de bisschopskapel.

Het bisdom van Breda wil in het voortraject van de wereldjongerendagen en later ook tijdens de wereldjongerendagen diverse camjo-reportages plaatsen op internet.

 

Andere berichten