Indrukwekkende confrontatie met Aids-wezen

9 december 2006

Donderdag 7 december toonde de Evangelische Omroep op Nederland 1 de indrukwekkende documentaire De dominee heeft Aids. De film deed verslag van de reis naar Oeganda die bisschop Muskens eind augustus samen met Cordaid en Stop Aids Now maakte. In de documentaire werd duidelijk dat gelijkwaardigheid tussen man en vrouw een voorwaarde is om Aids te bestrijden. Mannen hebben seksuele omgang met meerdere partners en vinden dit heel normaal. Bisschop Muskens was erg geraakt door zijn bezoek aan een weeshuis. Daar worden 1600 kinderen opgevangen. Het merendeel heeft zijn ouders aan Aids verloren en lijdt zelf aan deze ziekte. Aids-patiënten worden door de samenleving gestigmatiseerd en verstoten. Gelukkig verzetten christenen zich tegen deze uitsluiting. Eén van hen is de anglicaanse geestelijke kanunnik Gideon. Hij is zelf door het gebruik van een besmette injectienaald met het HIV/Aids-virus geïnfecteerd. Volgens bisschop Muskens is seksuele omgang niet de enige oorzaak is van Aids. “61% van de vrouwen is door injectienaalden besmet met Aids. Het is een misvatting dat seks de enige oorzaak is.” Bisschop Muskens toonde zich erg onder de indruk van het leed dat hij zag. “Ik heb veel gereisd maar in één week nog nooit zoveel leed gezien” zei hij.

bisschop Muskens bij Stop Aids now
Bisschop Muskens hield op 1 december 2006 een inleiding over deze reis op het Tiende Nationale AIDS Congres van de organisatie Stop AIDS Now in de RAI te Amsterdam. Hij maakte deze reis van 26 augustus tot 1 september samen met Cordaid en Stop AIDS Now. 

Daar benadrukte hij vooral het probleem van de stammenhaat. "In het conflict tussen de Tutsi’s en de Hutu’s waren slachtoffers en moordenaars Rooms-Katholiek. Het is een opdracht voor de Kerk om zich in te zetten voor de verzoening tussen de verschillende stammen en de onderlinge vrede en harmonie te bevorderen. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om problemen zoals AIDS te kunnen aanpakken. Mijns inziens is dit een belangrijk onderwerp voor de bisschoppensynode over Afrika, die binnen enkele jaren gehouden gaat worden."

 

Andere berichten